Jižní Korea pozastavila vojenskou dohodu se Severní Koreou

24. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
To, že Severní Korea použila technologii balistických raket k nedávnému odpálení, odsoudily OSN a USA. Japonsko mezitím vyjádřilo nejistotu ohledně tvrzení Pchjongjangu.

Jižní Korea ve středu částečně pozastavila vojenskou dohodu se Severní Koreou z roku 2018 a obnovila operace vzdušné ostrahy hranic poté, co Pchjongjang údajně vypustil vojenský špionážní satelit.

"Vojenská dohoda byla částečně pozastavena," řekl mluvčí vlády agentuře AFP. "Zbývající procedura spočívá v tom, že ministerstvo obrany musí informovat Severní Koreu. Ale vzhledem k tomu, že komunikační linky se Severní Koreou byly přerušeny, ministerstvo obrany to prostě oznámí."

Pchjongjang označil start za úspěšný

Severokorejská státní tisková agentura KCNA již dříve oznámila, že v úterý raketa nesoucí satelit odstartovala z provincie Severní Pchjongan a "přesně navedla průzkumný satelit Malligjong-1 na jeho oběžnou dráhu".

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl svědkem odpálení rakety, informovala státní média. Úspěšné vynesení družice na oběžnou dráhu následuje po dvou předchozích neúspěšných pokusech.

Severokorejské použití technologie balistických raket k odpálení odsoudil generální tajemník OSN Antonio Guterres. Spojené státy to označily za "nestoudné porušení" sankcí OSN.

Japonsko je skeptické, pokud je špionážní satelit na oběžné dráze

Japonsko zároveň vyjádřilo nejistotu ohledně tvrzení Severní Koreje o úspěšném vynesení satelitu na oběžnou dráhu a uvedlo, že vypuštění "v současné době analyzuje".

"(Japonská) vláda v tuto chvíli nepotvrzuje, zda satelit vstoupil na oběžnou dráhu kolem Země," řekl mluvčí vlády Hirokazu Matsuno.

Jihokorejská armáda později po provedení analýzy potvrdila, že vypuštěný severokorejský satelit vstoupil na oběžnou dráhu.

Krátce po startu v úterý večer vydalo Japonsko varování před evakuací pro své obyvatele na jihu Okinawy, které bylo později odvoláno.

Mezitím americká jaderná ponorka SSN Santa Fe zakotvila na jihokorejském ostrově Jeju, což zdůraznilo rostoucí regionální napětí.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2185

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023