Německo: Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně proti antisemitismu

13. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Od vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a Hamásem v říjnu Německo zaznamenalo 300% nárůst zločinů proti židům. Podobný protest v belgické metropoli také přilákal tisíce lidí.

Několik tisíc lidí protestovalo v neděli v německém hlavním městě Berlíně proti antisemitismu, nenávisti a rasismu.

Pochod se konal v době nárůstu antisemitských incidentů od útoků Hamásu na Izrael 7. října a zahájení izraelské ofenzívy v Gaze.

Podobný protest se konal v belgickém hlavním městě Bruselu na podporu tamní židovské komunity.

"Teď už nikdy"

V Berlíně se demonstranti postavili silnému dešti, když se přesunuli z Tiergartenu k Braniborské bráně pod heslem "Už nikdy je teď", což je odkaz na holocaust a zločiny spáchané nacistickou vládou.

Policie odhadla počet účastníků na 3 200, zatímco organizátoři uvedli, že očekávají účast 10 000 lidí.

Josef Schuster, předseda Ústřední rady židů, na akci řekl, že někdy neuznává Německo jako "něco, co se vymklo kontrole", s odkazem na nárůst antisemitských incidentů v posledních letech, zejména od začátku posledního konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

"Stále existuje příležitost tuto situaci napravit, ale k tomu musíte také přiznat, co se v posledních několika letech pokazilo, co jste nebyli schopni nebo ochotni vidět," dodal.

Protestu se zúčastnil také ministr práce Hubertus Heil a předsedkyně Bundestagu Bärbel Basová.

Německo v posledních týdnech zakázalo několik propalestinských demonstrací poté, co někteří demonstranti během předchozích shromáždění skandovali to, co německé úřady považují za antisemitská hesla.

Země také zaznamenala to, co německé úřady považují za stovky trestných činů proti židům a židovským institucím, včetně synagog a škol.

V neděli se  v centru Berlína konala propalestinská demonstrace, které se podle policie zúčastnilo až 2 500 lidí.

Bruselská demonstrace přilákala 4 000 lidí

Účastníci pochodu v Bruselu mávali belgickými vlajkami a drželi transparenty s nápisy "Nemusíte být Židé, abyste mohli pochodovat proti antisemitismu", "Antisemitismus zabíjí" a další hesla.

Joel Rubinfeld, prezident Belgické ligy proti antisemitismu, řekl, že Belgie byla v posledních dvou měsících svědkem "obrovského nárůstu" protižidovské nenávisti. Někteří stoupenci Izraele interpretují kritiku vojenských akcí Netanjahuovy vlády v Gaze jako antisemitismus.

"Žijeme ve velmi komplikované době," řekl a dodal, že demonstrace vysílá "vzkaz židovské komunitě v Belgii, aby jim řekla, že nejsou sami".

Nedělní protesty byly poslední ze série shromáždění v evropských hlavních městech, která vyjadřují podporu židovským komunitám, včetně těch v Londýně a Paříži.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2085

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2023