Přední čínská banka zastavuje operace v Rusku a Bělorusku

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Čínská Chouzhou Commercial Bank oznámila svým klientům v Rusku a Bělorusku, že ukončuje všechny své operace kvůli platebním problémům spojeným se západními sankcemi, informovalo 7. února ruské státem kontrolované médium Vědomosti s odvoláním na zdroje.

Zdá se, že tyto zprávy souvisejí se zvýšenými omezeními, která USA oznámily v prosinci 2023 s cílem zaměřit se na finanční instituce, které pomáhají podporovat ruské válečné úsilí. Opatření rozšířila sankční pravomoc nad jakýmikoli finančními institucemi, "u nichž bylo zjištěno, že provedly nebo usnadnily jakékoli významné transakce... nebo poskytoval jakékoli služby" osobám nebo společnostem, na něž se již sankce vztahovaly, zapojeným do ruského vojensko-průmyslového komplexu.

Zdroje deníku Vědomosti sdělily, že byly ovlivněny všechny platby, nejen ty, které používají SWIFT.

Ruské a čínské platební systémy stále produkují záznamy, které mohou západní regulátoři zobrazit, bez ohledu na to, zda používají SWIFT. Západní vynucovatelé sankcí vyvíjejí zvýšený tlak na čínské banky, aby měli přístup k transakcím spojeným s Ruskem.

Velké čínské banky údajně posílily dodržování západních sankcí poté, co byla v prosinci 2023 oznámena nová omezení USA.

Náměstek ministra financí Wally Adeyemo v té době uvedl, že opatření se budou vztahovat i na nic netušící finanční partnery, což klade břemeno na finanční instituce a vývozce ve třetích zemích, aby preventivně zabránili jakékoli potenciální spolupráci s ruským vojensko-průmyslovým komplexem.

Ruský finanční analytik řekl listu Vědomosti, že dosud nebyly zastaveny všechny transakce s čínskými bankami a platby čínským jüanem mohou být stále možné, i když pomalejším tempem.

Většina předních čínských bank má pobočky v USA, což je činí zranitelnými vůči vymáhání sankcí.

"Politická vůle Číny není využívána na úkor jejích vlastních zájmů a Číňané se logicky chtějí vyhnout tomu, aby jejich banky byly vystaveny západním sankcím," řekl analytik listu Vědomosti.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
1400

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024