Arménie oznámila pokus o vojenský převrat s pomocí bojovníků vycvičených v Rusku

20. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Arménské orgány činné v trestním řízení zadržely tři obžalované v případě přípravy státního převratu, další čtyři členové skupiny byli zařazeni na seznam hledaných osob, uvádí Vyšetřovací výbor republiky.

"Tyto osoby, na základě předchozího spiknutí s cílem uchvátit moc v Arménii, za odměnu asi 220 tisíc rublů měsíčně, zorganizovaly tříměsíční výcvikový tábor v Rusku, aby se seznámily s novými zbraněmi a naučily se je používat," uvádí zpráva.

Skupina se skládala z občanů Arménie a přistěhovalců z Náhorního Karabachu.

Podle vyšetřování obžalovaní několikrát cestovali do Rostova na Donu, kde podstoupili předběžné kontroly a detektor lži, aby se zjistily jejich osobní charakteristiky a politické názory, stejně jako spojení s arménskými bezpečnostními složkami.

"Po předběžné kontrole členové zločinecké skupiny umístili komplice na vojenskou základnu zvanou Arbat pod vedením jednoho z nich, poté s nimi v uzavřené místnosti prováděli bojový výcvik s použitím typů zbraní, které již znali," uvedl Arménský vyšetřovací výbor. Obžalovaným bylo řečeno, že hlavním účelem výcviku bylo svrhnout současnou vládu pod hesly "čistky" a "záchrany" země.

Vyšetřovací výbor zdůraznil, že někteří lidé, kteří byli vyškoleni v Ruské federaci, opustili tuto myšlenku a vrátili se do Arménie. Vyšetřující orgány přijímají veškerá nezbytná opatření k pátrání po všech obviněných v případu a identifikaci dalších členů zločinecké skupiny.

"Na Generálním odboru pro vyšetřování zločinů proti státu, základům ústavního pořádku a veřejné bezpečnosti Vyšetřovacího výboru Arménie bylo zahájeno trestní řízení podle článků 43-419 trestního zákoníku Arménské republiky," dodala tisková služba ministerstva.

Zdroj v arménštině: ZDE

0
Vytisknout
455

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2024