
Jak snížit dopad na životní prostředí pomocí stravy
22. 1. 2025
Dieta EAT-Lancet podporuje zdraví a udržitelnost tím, že klade důraz na rostlinné potraviny - jako jsou celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy - a omezuje konzumaci produktů živočišného původu. I když jsou výhody této diety dobře zdokumentovány, výzvou je její implementace v globálním měřítku, aniž by došlo k vyčerpání kritických zemědělských a vodních zdrojů.
Aby to vědci vyřešili, analyzovali šest stravovacích scénářů specifických pro jednotlivé země. Pomocí agrohydrologického modelu vyhodnotili optimální využití zdrojů a zlepšení obchodu. Jejich zjištění naznačují, že strategické přerozdělování plodin a posílení mezinárodního obchodu by mohly snížit globální využití orné půdy o 37-40 % a spotřebu zavlažovací vody o 78 %, a to vše při splnění nutričních kritérií diety EAT-Lancet.
Studie také zdůrazňuje potřebu zvýšit podíl produkce potravin přidělený na mezinárodní obchod, a to z 25 % na 36 %. Ačkoli by tento přechod vedl k nárůstu nákladů na potraviny o 4,5 %, přínosy pro životní prostředí a výživu jsou značné.
Profesorka Maria Cristina Rulli, která výzkum koordinovala, zdůraznila širší důsledky: "Tato studie ukazuje, že je možné zajistit zdravou a udržitelnou stravu pro každého a zároveň chránit základní zdroje planety. Náš výzkum naznačuje, že inteligentní přerozdělování plodin a lepší řízení obchodních toků by mohly vést k efektivnějšímu využívání zemědělských a vodních zdrojů v globálním měřítku. Aby však toto vše mohlo být realizováno, potřebujeme jak cílené politiky, které podporují reorganizaci potravinového systému - včetně finančního, tak společenskou přijatelnost a touhu sdílet. Pak jsou tu procesy koprodukce, do kterých jsou zapojeni místní producenti, ve vztahu k přerozdělování plodin."
Zdroj v angličtině: ZDE
Diskuse