Karzáí chce zakázat nálety NATO na domy

31. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Afghánský prezident Hamíd Karzáí rozhněvaný civilními oběťmi kampaně NATO na úterní tiskové konferenci řekl, že už nedovolí žádné nálety na domy. Bylo to zatím jeho nejtvrdší vyjádření proti náletům, které Aliance v boji s Talibánem stále považuje za zásadně důležité.

Prezidentovo prohlášení následovalo po sobotním útoku, který na jihu provincie Hílmánd v okrese Nawzad omylem usmrtil skupinu dětí a žen; podle afghánských úřadů se jednalo nejméně o deset dětí a dvě ženy. Karzáí řekl, že to bylo naposledy.

NATO reagovalo vyjádřením, že nikdy neprovádělo nálety bez souhlasu afghánské strany, že přehodnotí své procedury, ale neplánuje bezprostřední změny v taktice. Za sobotní útok se omluvilo.

Není zřejmé, zda afghánský prezident skutečně disponuje pravomocemi, které by mu umožnily ukončit nálety NATO na domy, jak to má v úmyslu, vzhledem k mandátu OSN pro NATO.

Na dotaz novináře, co udělá, pokud mezinárodní síly budou v útocích na domy pokračovat, Karzáí řekl: "Afghánská vláda bude nucena podniknout jednostrannou akci." Tuto akci nijak nespecifikoval, ale oznámil, že příští týden plánuje prodiskutovat problém se zástupci NATO.

Podle údajů OSN v roce 2010 v Afghánistánu v důsledku válečných operací obou stran zahynulo přinejmenším 2 777 civilistů, což představuje meziroční nárůst o 15%. Podle těchto údajů mají velkou většinu obětí na svědomí povstalci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011