Jako na dobytém území

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kritici označují českou politiku za "prohnilou partitokracii". Politické strany se zmocnily demokratického procesu krátce po roce 1989 a jejich lídři, z nichž mnozí se drží moci už po dvě dekády, jsou arogantní a zkorumpovaní, všímá si list The Economist.

Historie pochybného vládnutí nabízí spoustu materiálu, který toto tvrzení podporuje. Jak až hluboko to sahá je však obtížné odhadnout. Nedávná nezávislá studie tří doktorandů z Karlovy univerzity - Jany Chvalkovské, Petra Janského a Jiřího Skuhrovce - dospěla k alarmujícím výsledkům. Jejich "zIndex" ukazuje, že 67% z 13,7 miliard euro utracených za veřejné zakázky v letech 2006-2010 nelze dohledat v oficiální vládní databázi. Zhruba 14% všech tendrů vypsaných v tomto období nesplňuje kritéria OECD a Ministerstva pro místní rozvoj. Nepřekvapí, že toto odhalení přitáhlo pozornost a dokonce vyvolalo zájem premiéra Nečase.

Také v zahraničí má česká politika špatnou reputaci. Podle Transparency International je ČR ve stejné lize se Saúdskou Arábií a Jihoafrickou republikou (ačkoliv se patří dodat, že čeští sousedé na tom nejsou o mnoho lépe).

Česká veřejnost z toho viní sociální a občanské demokraty označované za "politické dinosaury", kteří vládli zemi od konce minulého režimu. Mnozí v posledních volbách hlasovali pro nováčky, kteří se ale od staré gardy rychle naučili stejné hře.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
23373

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011