Co se stane, když zavedete univerzitní školné:

BRITÁNIE: Počet studijních oborů na univerzitách snížen o 27 procent

23. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Po zavedení školného je v Británii o téměř 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006

Z analýzy, kterou provedl britský univerzitní odborový svaz UCU vyplývá, že je letos na britských univerzitách téměř o 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006.

K škrtům došlo ve všech oborech lidské činnosti, v technických vědách i v humanitních vědách.

Nejvážněji postižena je Anglie, kde stouplo školné od nynějšího roku až na 9000 liber ročně. V Anglii byla za posledních šest let zrušena třetina univerzitních kursů.

Nejvážněji jsou postiženy univerzity na jihozápadě Anglie, kde byl počet univerzitních kursů snížen o 47 procent, na východě Anglie, kde byl snížen o 41 procent a na severozápadě, kde byl snížen o 40 procent. Celkem byl počet univerzitních kursů snížen v Anglii o 31 procent, v Severním Irsku o 24 procent, ve Walesu o 11 procent a ve Skotsku o 3 procenta.

Sally Hunt, generální tajemnice univerzitního odborového svazu UCU, uvedla: "Zatímco britské vlády už delší dobu sní o tom, jak zvýšit pro studenty náklady na studium, množství studijních oborů bylo drasticky omezeno. Globální akademická pověst Británie je založena na rozrůzněnosti oborů, které mají studenti k dispozici a na svobodě univerzitních pracovníků překračovat hranice a vytvářet nové studijní obory.

Přesunutí břemena financování univerzit od státu na studenta znamená, že nervózní univerzity budou rušit stále větší počty studijních oborů, protože se budou obávat, že si na sebe tyto obory nevydělají. Nemůžeme ale mít oblasti v Británii, kde studenti nemohou mít přístup k studijním oborům, které chtějí studovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7122

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2012