Rozkmotření Urbanem, aneb Už jen lihuprostou tequilu

19. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle informace ČTK Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval Davida Ratha, aby se kvůli PR strany vzdal poslaneckého mandátu. Současně se podle stejného zdroje uvažuje o tom, že na postu středočeského hejtmana Ratha nahradí Milan Urban. Ten má ovšem v souvislosti s korupcí sám víc než dost co vysvětlovat kvůli proslulé toskánské dovolené, která svého času pohnula ČEZkem. Jestliže v Rathově kauze šlo "o pár ušmudlaných milionů" ukrytých v soukromém bytě, v kauze Toskánsko šlo v podstatě o hru v řádu miliard. Pokud tedy ČSSD má skutečně v plánu vylepšit svůj obraz ve veřejnosti výměnou Ratha za Urbana, je to asi jako nahradit zánět mandlí rakovinou hrtanu, nebo pivo před jízdou tequilou.

Snaha sociálních demokratů vylepšit své renomé by se výše zmíněnou personální rošádou předvedla ve stylu absurdního dramatu. Opravdu nechápu, kam se chce Lidový dům podobnými kroky dostat, jestliže se informace ČTK ukáže jako pravdivá. Pokud v případě Ratha platí, že už pouhé podezření z přijetí úplatku znamená automaticky požadavek povinné rezignace na všechny funkce, co potom s případem člověka účastnícího se lobbistické akce tehdejšího ředitele ČEZu, ve které šlo o podstatně větší věci než v kauze nějaké předražené rekonstrukce v Buštěhradu, který polovina voličů ani nenajde na mapě?

Náhrada Ratha Urbanem by znamenala definitivní selhání snahy Lidového domu zbavit se pověsti strany lobbistů a přikradačů. Obraz by pak bylo třeba poopravit asi takto: V ČSSD existují kmotři s malým sociálním kapitálem jako Rath, kteří mohou příležitostně dopadnout i špatně - a vedle nich postavy typu Urbana, o nichž naopak platí, že jsou každopádně (bez ohledu na to co činí) příliš vysoko, než aby padli.

Volbu takové strany bych ale přirozeně nemohl s čistým srdcem nikomu doporučit.

0
Vytisknout
12538

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2012