Brno: v sobotu se koná "Streetfest"

26. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Protestním průvodem a koncertem několika hudebních projektů, StreetFestem, vyvrcholí dnes 26.5. na Moravském náměstí devátý ročník festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest, který probíhal celý týden v Brně. V jehož rámci proběhly několikeré promítání dokumentů, diskuze, happening, koncert a workshopy. Heslo letošního ProtestFestu "Nedlužíme Vám nic!" je odpovědí na často zmiňované téma zadluženosti, stejně se však chceme také vymezit proti snahám zúžit projevy občanské společnosti na pouze volební akt. Zastřešujícím tématem je ekonomická krize v celé své šíři. Od využívání krize k legitimizaci reforem, které dále prohlubují sociální nerovnosti, přes opomíjení zodpovědnosti těch, kteří současnou krizi způsobili, až k ochotě nás všech akceptovat tento stav jako jediný možný.

Ve 13:30 hod na Moravském náměstí zahraje legenda českého freetekna Cirkus Alien, ženské aktivistické hip hipové duo Fakné, připraveno bude jídlo od Food Not Bombs. Ve tři hodiny vyráží směrem do Pisáreckého parku průvod městem, ve kterém zahraje samba band, francouzští Midilink, chorvatský balkánský dubový projekt Dubblee a další.

Od 16 hodin si v blízkosti Anthroposu na 4 scénách přijdou na své vyznavači rozličných hudebních stylů. Krom soundsystémů Circus Alien, Redrum, Vosa sound, Pawlač Zewls a Radiobuferu zahrají na hardcore-punkové scéně kapely Tephra a Abrakadabra z Německa, Infekcja z Polska, Gride, Thalidomide a místní Tummo.

Pro návštěvníky je připraven pestrý program, mohou se zúčastnit různých workshopů, navštívit politický stan s přednáškami a projekcemi, kreativně se vyjádřit na graffity jamu, ochutnat veganské občerstvení, odnést si věci z vyměňovacího bazárku Really really free market a mnoho dalšího. O svých aktivitách informují na stáncích také nejrůznějsí kolektivy a organizace, mj. Neshnutí, Fair trade, Greenpeace, Food Not Bombs. Právě politický stan je letošní novinkou a nabídne účastníkům několik přednášek a dokumentů. V programu vynikají především přednášky týkající se studentských protestů v podání ČSAF a dalších názvem Únorové studentské protesty a také kolektivu Brno za svobodné vysoké školy Studentský aktivismus po brněnsku.

"Letošní StreetFest se od předchozích ročníků mírně liší. Návštěvníci samozřejmě nepřijdou o oblíbený průvod městem a následnou afterparty pod hvězdami, navíc však bude více hudebních pódií, které nabídnou rozličné hudební styly, dále přednáškový stan a velké množství aktivistických workshopů." říká jedna z pořadatelek Protestfestu Jana Hrušková.

I letošní StreetFest je festivalem bez vstupného, pořádán na principu Do-it-your-self, bez sponzorů, grantů. Pořadatelé a pořadatelky ho připravují zdarma a ve svém volném čase, náklady jsou hrazeny pomocí benefičních akcí v průběhu roku.

0
Vytisknout
7563

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2012