Cameron šest hodin grilován kvůli vztahům s Murdochem

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek absolvoval šestihodinové slyšení před parlamentní Levesonovou komisí, při němž vysvětloval své vztahy a kontakty s mediálním impériem Ruperta Murdocha a jeho vedením. Jednalo se osoby jako Rebekah Brooksová, bývalá ředitelka Murdochovy společnosti News International, nebo Andy Coulson, bývalý redaktor News of the World, kterého si Cameron najal jako ředitele odboru komunikací, ačkoliv existuje silné podezření ohledně jeho zapojení do skandálu s odposloucháváním telefonních hovorů.

Cameron přišel s kontroverzním prohlášením, že samoregulace médií "nefunguje", ale současně odmítl myšlenku státní kontroly.

Cameron rovněž musel vysvětlovat svůj přístup k nabídce na koupi kanálu BSkyB v hodnotě osmi miliard liber a proč dohled svěřil Jeremy Huntovi, i když věděl, že ministr kultury soukromě toto kontroverzní převzetí podporuje.

Premiér popřel, že by existovala jakákoliv explicitní nebo implicitní dohoda s Murdochem. Přiznal však, že se s Brooksovou sešel devatenáctkrát, s Jamesem Murdochem patnáctkrát a s Rupertem Murdochem desetkát, když byl ještě v opozici. Přátelil se s Danielem Finkelsteinem a se Sarah Vineovou z Timesů.

Brooksová Cameronovi, s nímž se přátelí od roku 2008, během jeho projevu na stranické konferenci toryů posílala podpůrné textové zprávy typu "Yes we Cam!" Komise nařídila společnosti News International poskytnout další dokumenty o komunikaci mezi Brooksovou a Cameronem.

Cameron potvrdil, že neměl k dispozici nezávislé ověření tvrzení Andyho Coulsona ohledně telefonních odposlechů a nemůže si vzpomenout, zda se ho ptal na informace zveřejněné v článku v New York Times v září 2010. Tvrdí, že kdyby měl k dispozici důkazy o zapojení Coulsona do odposlechů, vyhodil by ho.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7627

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2012