Helen Mirren požaduje větší počet filmařek

3. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Držitelka filmového Oskara kritizovala nedostatek filmových režisérek při ceremonii na filmovém festivalu v ČR.

Helen Mirrenová přidala svůj hlas k množství požadavků, aby se ženám-režisérkám dostalo ve filmovém průmyslu většího prostoru k realizaci. Promluvila na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde dostala ocenění za celoživotní dílo. Zdůraznila, že doufá, až přijede příště, uvidí na festivalu alespoň padesát procent filmů, které natočily ženy.

"Nevím, kolik režisérek-žen uvádí své filmy na tomto festivalu. Velmi pochybuju, že jich je 50 procent. Moc jich asi nebude," řekla v projevu, v němž vzdala hold režisérce Noře Ephronové, která minulý týden zemřela. "Když jsem natáčela filmy začátkem své kariéry, existovalo naprosté minimum režisérek, a v žádném případě nebyly na place žádné ženy, což znamenalo, že svlékat se bylo opravdu obtížné," poznamenala. Dodala, že režisérky jako Julie Taumorová a Kathryn Bigelowá pomohly pozměnit nerovnost pohlaví. "Věci se zlepšily, ale z mého hlediska nikoliv dostatečně," dodala.

Obdobně jako Mirrenová se vyjádřila i Meryl Streepová, která minulý měsíc poukázala na to, že Hollywood ignoruje, jak velkou kasovní sílu mají filmy, orientované na ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6984

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2012