Otřesná zkušenost zahraničních studentů na kolejích Univerzity Karlovy

31. 7. 2012 / Josef Švéda

čas čtení 2 minuty

Náhodou jsem natrefil na děsivou zkušenost jedné španělské studentky s Univerzitou Karlovou (zejména kolejemi). Rozhovor je publikován na univerzitním webu Úkáčko, je z června tohoto roku. Studentka poukazuje i na možné finanční machinace s kolejným, píše Josef Švéda:

"Koleje mi připadají hrozné, do konce ledna jsem ještě bydlela v Hostivaři a připadá mi to tam nelidské. Ve Španělsku by zařízení podobného typu zavřeli. Měli jsme na pokojích štěnice a další hmyz, který způsobuje štípance a objevuje se hlavně v noci, aby nasál krev. Některé pokoje dokonce musely být evakuovány a uzavřeny. Žebráci tam volně chodili, kradli jídlo ze společné ledničky.

Personál recepce je nepříjemný, chovají se hrubě ke studentům, nereaguje na stížnosti a navíc nemluví vůbec anglicky. Jak je možné, že na koleji, která je určená zahraničním studentům, neovládá personál alespoň základy angličtiny? Práce jako výměna elektrického osvětlení nebo oken probíhaly v době zkoušek, bez ohledu na to, že je to doba, kdy se studenti musejí více soustředit na učení.

Všechno tohle je velmi špatné, ale nejhorší na tom je, že výše kolejného se značně lišila u každého studenta, rozdíl se pohyboval až okolo 700 Kč. Nechápeme proč, když jsme přijeli ze stejné univerzity na stejně dlouhou dobu a k tomu bylo ještě nutné sdílet pokoj s dalším studentem?

Několikrát jsme se snažili dopátrat, proč tomu tak je, ale místo odpovědi se k nám otočili zády a nikdo se našimi dotazy nezabýval. Z toho usuzujeme, že někdo určitě musí profitovat ze studentských peněz. Navíc je velmi podezřelé, že jsme měli možnost platit vše pouze v hotovosti, bez možnosti platby bankovním převodem. Při vrácení zálohy za ubytování vrátili každému studentovi odlišnou částku, taky nikdo neví proč. Uvažujeme, že podáme stížnost a zveřejníme tak, co se na koleji odehrává."

Zdroj ZDE

Tady je ještě související článek, který vyšel po tom rozhovoru: Zahraniční studenti prý štěnice na kolej zavlekli sami, a proto je vedení kolejí sestěhovává do jednoho místa! To je tedy řešení... konstatuje Josef Švéda.

A tady je ještě jeden starší článek s podobnou zkušeností od studentky z Irska.

0
Vytisknout
12045

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2012