Varování, že se situace v Sýrii radikalizuje

16. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle zpráv společnosti BBC se vydaly desítky Britů z Velké Británie do Sýrie na podporu povstání proti prezidentu Bašaru al Assadovi. Někteří z nich mají vazby na extremistické islamistické organizace. Khalid Mahmood, labouristický poslanec za Birmingham Perry Barr, vyjdářil znepokojení, že situace má potenciál vytvořit novou generaci džihádistů.

"Jsem silně znepokojen, protože jsem svědkem téhož, co se dělo na začátku války v Afghánistánu, kdy jsme podporovali mudžahídy proti Rusům," uvedl v rozhlase BBC. "Chtěli jsme Rusy vyhnat a ozbrojovali jsme lidi, povzbuzovali jsme je, aby vedli proti Rusům svatou válku."

Peter Neumann, profesor bezpečnostních studií na Kings College v Londýně, uvedl, že al Kajda byla zpočátku ohromena a překvapena arabským jarem, ale nyní se snaží situaci zneužívat. "Arabské jaro bylo pro al Kajdu neočekávané, protože ona prosazuje ozbrojenou revoluci a tyto revoluce byly pokojné. Jenže pak vznikla situace v Libyii a nyní v Sýrii a al Kajda v tom nyní vidí svou příležitost."

Noman Benotman z protiextremisdtické Quilliam Foundation konstatoval, že počty zahraničních bojovníků v Sýrii jsou zatím relativně malé. Avšak dodal, že "aktivisté" zneužívají islámský koncept "umma", koncept komunity, jehož prostřednictvím přesvědčují mladé lidi, aby se přidali k džihádistickým organizacím.

"Je to otázka, kam kdo patří. Někteří lidé si nemyslí, že patří do této společnosti a do této země," řekl Benotman v rozhlase. "Je to velmi vlivný koncept, ten koncept mezinárodní sounáležitosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7438

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2012