Statistická analýza: Komunisté sebrali hlasy ČSSD, voliči vládní koalice zůstali doma

18. 10. 2012

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva KohoVolit.eu

KSČM se podařilo v krajských volbách uspět, protože přitáhla početnou skupinu lidí hlasujících dříve pro ČSSD. Komunisté navíc k volebním urnám dorazili, zatímco voliči jiných stran zůstali doma. Vyplývá to ze statistické analýzy volebních výsledků v obcích, kterou provedlo sdružení KohoVolit.eu.

"Zejména ODS a TOP 09 tratily, jelikož jejich příznivci do volebních místností nedorazili," říká analytik KohoVolit.eu Kamil Gregor. "Obě strany kromě toho podpořili prakticky jen jejich skalní voliči, tedy lidé, kteří jim odevzdali hlas už ve sněmovních volbách v roce 2010. ODS ani TOP 09 se tedy nepodařilo oslovit nové voliče. I to je příčinou jejich propadu."

"Pravicové strany zpravidla trpí nízkou volební účastí, letos ale tento trend velmi drasticky postihl i ČSSD. Její příznivci se totiž k volebním urnám překvapivě v příliš hojném počtu nedostavili. Část z nich navíc podpořila komunisty," komentuje Kamil Gregor.

"Regionálním koalicím se podařilo přitáhnout bývalé voliče vládních stran. Navíc se pro ně rozhodli lidé, kteří před dvěma lety hlasovali pro neparlamentní strany, hlavně pro KDU-ČSL a Stranu zelených. Naše statistická analýza rovněž ukazuje, kam se vytratili bývalí voliči Věcí veřejných. Ke krajským volbám buď nepřišli, nebo dali hlas sociální demokracii," uzavírá Kamil Gregor.

0
Vytisknout
6852

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2012