Přichází éra trojrozměrného tisku - je to šance pro evropský průmysl

17. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Trojrozměrný tisk je totiž vítanou konkurencí levného dovozu výrobků ze zemí třetího světa. Dovoluje evropským podnikům vytisknout si vlastní výrobky, takže je lidé nemusejí dovážet ze zahraničí.

Trojrozměrný tisk je opravdu významný vynález. Má potenciál nahradit výrobky, vyráběné na běžícím pásu místními, na míru vytvořenými předměty. Trojrozměrný tisk by mohl vrátit do Evropy výrobu a vytvořit pro evropské návrháře obrovské množství příležitostí. Mohl by se stát významným zdrojem budoucího hospodářského růstu. Je to inovativní strategie, kterou by vlády měly podporovat.

Trojrozměrný tisk umožňuje uživatelům stáhnout si design předmětů z internetu a proměnit je v hmotné předměty. Tiskárna je vybuduje, vrstvu po vrstvě. Nadšenci už vyrábějí panenky, kytary a dokonce i pistole a technologie se neustále rozvíjí kupředu. Nejnovější pokrok znamená, že je dnes možné trojrozměrně tisknout kovem a biologickými materiály, takže některé letecké konstrukční společnosti a lékařské firmy už vyrábějí prostřednictvím trojrozměrného tisku specializované součástky. Seznam užití jen dále poroste.

Nový výzkum z Big Innovation Centre zkoumá některé aspekty trojrozměrného tisku. Trojrozměrný tisk umožňuje, aby byl každý výrobek individualizován. Můžete tedy dostat přesně to, co chcete, nemusíte se omezovat jen na masovou výrobu. A co je ještě důležitější, umožňuje to vyrábět věci přímo na místě, kde jich je zapotřebí. Už se výrobky nemontují v jediné továrně a neposílají smontovaném po celém světě.

Mohla by to být velmi dobrá zpráva pro evropskou ekonomiku. Trojrozměrný tisk je totiž vítanou konkurencí levného dovozu výrobků ze zemí třetího světa. Dovoluje evropským podnikům vytisknout si vlastní výrobky, takže je lidé nemusejí dovážet ze zahraničí. Velmi důležitý bude design a maloobchodní prodej na internetu. Pokud se trojrozměrný tisk ujme, znamenalo by to, že se do Evropy vrátí mnoho pracovních příležitostí, které dnes přešly do rozvojových zemí.

Zní to všechno fantasticky, ale k těmto změnám nedojde přes noc. Trojrozměrný tisk vytváří vážné problémy pro právní systém a vlády budou muset reagovat rychle, aby nebylo toto vznikající průmyslové odvětví zaškrceno hned v době jeho vzniku.

Trojrozměrný tisk vytváří vážné problémy pro systém autorských práv. Jestliže si, například, budete chtít vytisknout mobilní telefon, budete potřebovat design od celé řady různých firem, od mikročipu až po baterii. Na základě dnešních právního systému byste nejprve museli pracně a nákladně vyjednat autorská práva pokaždé, než si budete chtít výrobek vytisknout. To bude ve světě trojrozměrného tisku neuskutečnitelné.

Zadruhé, vznikají naléhavé otázky ohledně regulace. Jestliže vám přestane fungovat vaše cyklistická helma, kterou jste si vytiskli, u koho budete moci reklamovat záruku? U původního designera? U podniku, který helmu vytiskl? U dodavatele materiálu? A jak zabráníme lidem, aby si koupili vlastní trojrozměrné tiskárny a tiskli si na nich zbraně nebo jiné zakázané předměty? To jsou otázky, které budou muset politikové řešit bezodkladně.

Bude zapotřebí nové infrastruktury. Už nebude zapotřebí dopravních lodí a kamionů, které dnes dominují výrobnímu průmyslu. Bude třeba také vysoce kvalitní digitální infrastruktury, která spojí dodavatele a uživatele digitálních designů. Vláda bude muset toto všechno koordinovat.

Samozřejmě, neexistuje záruka, že se to ujme, i když tomu vláda dá správnou podporu. Revoluční technologie jsou svou podstatou nejisté a snažit se předpovědět přesně, jak se budou vyvíjet, je nemožné.

Role vlády však je už nyní nesporná. Trojrozměrný tisk existuje už dnes a bez vhodného vládního rámce hrozí, že budeme opakovat chyby, které vznikly v oblasti autorských práv na internetu, které se začínají řešit teprve nyní, s desetiletým zpožděním. Trojrozměrný tisk čelí obdobným problémům, jenže s tím, že jde potenciálně o daleko větší podíl globálního výrobního průmyslu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9974

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012