Obama vyhrál druhou prezidentskou debatu

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Při druhé televizní prezidentské debatě si Barack Obama zajistil comeback, který nutně potřeboval, v debatě s Mittem Romneym. Po celé řadě ostrých konfliktů, při nichž oba kandidáti nijak neskrývali své vzájemné antipatie, skončil jako vítěz.

V jedné chvíli při devadesátiminutové debatě na sebe oba kandidáti řvali ze vzdálenosti jen několika decimetrů, poukazovali na sebe prstem a navzájem se obviňovali, že lžou.

Obama zesměšňoval Romneyho za to, co označil za jeho pozdní obrat do středu politického spektra. Charakterizoval ho jako extremnějšího neež George W. Bush v sociálních otázkách, zejména, co se týče práv žen.

Je možné, že debata Obamu zachránila. Spolehlivé průzkumy se objeví až za několik dní, ale rychlý průzkum televize CNN udělil vítězství v debatě Obamovi v 46 procentech a ve 39 procentech Romneymu, kdeždo CBS dala 37 procent Obamovi a 30 Romneymu.

Obama, který byl v první debatě nepozorný, byl tentokrát zcela proměněný: soustředěný, živý a bojovný. Během debaty jeho sebedůvěra rostla, kdežto Romneyho koncem debaty upadla.

Kandidáti se střetli v druhé debatě na Hofstra University na Long Islandu ohledně daní, energie, práv žen, přistěhovalectví a Libye.

Obama se posmíval Romneymu, že jsou jeho daňové plány mlhavé. Avšak nejvíce Romney poškodil svou věc, když zkazil svůj útok na Obamovu vládu ve věci nedávného zavraždění amerického velvyslance v Bengází.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8340

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2012