PŘEČETLI JSME:

Paranoidní fikce, že hrozí nový komunistický puč

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Ničím jiným než konspirační teorií nelze nazvat ani jejich chápání samotného Února 48. Představa, že šlo o pouhý puč, kdy se malá skupina komunistů násilně chopila moci proti vůli drtivé většiny občanů, se nezakládá na historických faktech.

Skutečnost je taková, že tehdejší KSČ, ať se nám to líbí nebo ne, byla masová strana plná mladých lidí, odhodlaných "změnit svět". Měla masivní podporu obyvatelstva. Myšlenky socialismu a znárodněné ekonomiky byly natolik populární, že je měly v programu i tehdejší pravicové strany -- lidovci a národní socialisté.

V roce 2012 je KSČM početně prudce upadající stranou s věkovým průměrem blížícím se 80 letům věku. Čím dál tím více se mění ze strany v pouhou volební skořápku. Počet členů zcela jistě nepřesahuje 50 tisíc a počet členů v předdůchodovém až raně důchodovém věku lze odhadnout tak na 10 tisíc.

O mobilizační schopnosti KSČM si lze udělat určitý obrázek z dubnové protivládní demonstrace, kde mezi přibližně 120 tisíci lidmi tvořil kontingent KSČM zhruba 1500 lidí.

Země zaslíbená zcela bez sociálních jistot, veřejného školství a zdravotnictví, podpor v nezaměstnanosti, ekologických norem, antidiskriminačních zákonů a dalších "socialistických experimentů" na světě existuje. Jmenuje se Somálsko.

Kompletní článek ZDE

0
9231

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012