Výtah o lichvě z Wikipedie

3. 12. 2012 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta

"V některých západoevropských státech je hranice lichvy stanovena jako procentuální odchylka od průměrných tržních úroků, v některých státech je stanovena pevně, například ve Švýcarsku je maximální hranice u spotřebních úvěrů stanovena na 15%. V Česku takováto hranice stanovena není. RPSN spotřebních půjček renomovaných společností jako Česká spořitelna nebo Home Credit tak běžně přesahují 30%, u jiných společností např. Ferratum může dosahovat 3000%. Roční úroková sazba přitom může být výrazně nižší, nebo i nulová, takže velkou část zátěže pro dlužníka nemusí tvořit úroky, ale různé poplatky."

ZDE

Dodávám, že ty poplatky jsou zřejmě nejčastějším způsobem, jak z lidí dostat peníze navíc. Mám k dispozici například smlouvu s ČEC (alternativní a, dovolím si tvrdit i podvodný dodavatel el. energie), v níž slovo "pojištění" není zmíněno, přesto klientka toto pojištění platila a činilo víc než cena za spotřebovanou energii.

Pokud člověk není právník, těžko si uvědomí všechny kličky. Snad by stačilo, kdyby firmy byly nuceny uvádět před podpisem smluv výslednou částku, kterou bude klient platit.

0
Vytisknout
10132

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2012