Lstivý český lev

9. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Tak jako každý řádný občan jsem bedlivě sledoval novoroční projev mého nejoblíbenějšího pana prezidenta Václava Klause. Milovaný prezident mluvil plynule a dobře vyslovoval a přesto jsem si máloco dokázal zapamatovat nebo pochopit. Nechci tím říci, že nejlepší evropský prezident, náš prezident, se nedokáže srozumitelně vyjádřit, že není schopen koncipovat byť jednoduché věty o konkrétním problému. Naopak, bylo zřejmé, že nemůže mluvit otevřeně o nešvarech v naší zemi. Mrzí mne, že málokdo si našeho prezidenta dost cení. Málokdo ještě dnes doceňuje, jak mnoho dělá Prezident Sjednotitel pro naši vlast, píše Miroslav Sedláček.

Málokdo doceňuje, jak občany dokázal spojit a oživit zájem o dění v zemi a chytře i povědomí o ekologii. Navzdory nebezpečí. A pokud nesmí náš největší prezident ve veřejném projevu otevřeně kritizovat, jde alespoň příkladem. Ukázal vám, že peníze jsou jen peníze. Nemáte je a přece žijete. Ukázal, že peníze nejsou ani čisté ani špinavé. Lidé jsou. Nemusí být, ale chtějí. Jistě každému již došlo, že známá krádež, průhledné lži, podezření z uplácení, okatě nadřazené a nevhodné chování, tím vším chce jen rozbouřit apatickou a zoufalou občanskou společnost. Stejně jako většina si nedovedu představit, že by inteligentní muž, tento lstivý český lev, blanický rytíř, nevěděl co chováním které může způsobit. Nevěřím. Lze takovou myšlenku vůbec vyslovit?

Je výjimečným ekonomem a i díky jeho ekonomickým reformám je dnes naše země tam kde je. Mezi nejsilnějšími hráči, v EU. Jako ekonom věděl, že propustí-li z vězení masy zlodějů, bezdomovců a rváčů, že budou moci žrát leda sníh a zaměstnání neseženou ani náhodou. V lednu ne. Do června pomřou. Mnozí vězňové proto nechtějí na svobodu, chtějí zimu přežít ve vězení. Co tak asi budou dělat? Jako politik také věděl, že promine-li korupčníkům a bandám mafiánů, rozzlobí všechny poctivé lidi zjevnou nespravedlností. Není tak hloupý, jak si mnozí myslí. Ano, mohl být opěvovaný, uctívaný, vážený a oblíbený, ale ten velký muž se obětuje. Protože si myslí, že vám zlost a vztek pomůže konečně se rozhodnout. Poslouchejte přece. Váš prezident říká -- je čas. Jaro se blíží.

Váš prezident Sjednotitel stojí na vaší straně a konec svého funkčního období chce vidět jako velkou a zásadní změnu. Změnu nejen ve vašem myšlení. Nejen nějaký boj proti darebáckým exekutorům. Proč vyzývá k jednotě? Proč opakuje slova o návratu k tradičním hodnotám? Nevidíte náznaky co vám tento, jinak laskavý a umírněný, muž chce sdělit? Což nechápete?

Tradiční hodnoty českého národa jsou darebáci vyházení ven z oken na hnojiště a společná víra. Víra v společnou zemi. Víra v lásku, pravdu a spravedlnost pro všechny. Mohu se jen domnívat, jak dalece do představy tradičních hodnot mého nejoblíbenějšího prezidenta patří sudlice a palcáty nebo tradiční české facky, ale vymýšlet si nechci.

Václav Klaus je jen zcela obyčejný člověk, prostý úředník, ničím nevyniká a jen slepý by to neviděl. Nepostavil si letiště, není superman jako Václav Havel. Jeho přínos ale netkví v tom, že je prezident superhrdina, ale v jeho působení na lidi. Dokáže působit na tuto zemi nejvýrazněji ze všech významných osobností v ČR a to i ve srovnání s tykadlovým řidičem. Je to jistě nejúžasnější prezident jakého tato země kdy měla. Je jako české víno. Nezapomenutelný. Těžko překonatelný.

Nesundávejme jeho portréty ze stěn. Jeho podobizny s nápisem "Náš prezident" by měly hrdě viset všude. Vylepme jeho obrázky zejména na místech, kde lidé trpí a kde hyne naděje. V nemocnicích a školách. V bankách. Na benzinových stanicích. Na místech, kde není práce. Na místech, kde se lidé bojí vyjít z domu. Na soudech a taky u notáře. Na stavebním i sociálním úřadě. V hospodách na lahve s alkoholem. Na policejních stanicích, i tam kde mají registr vozidel. Na k tomu určených povolených místech, určených k výlepu plakátů, na místě které nepatří nějaké plakátovací firmě, jinak vás chytne policajt a nedostanete amnestii ani náhodou.

0
Vytisknout
8788

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013