Český rozhlas nesouhlasí, že BBC předává své veřejnoprávní frekvence komerční společnosti

18. 1. 2013

čas čtení 6 minut
tisková zpráva Českého rozhlasu - Vyjádření Českého rozhlasu k žádosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o. o předchozí souhlas s převodem celého 100% obchodního podílu z BRITISH BROADCASTING CORPORATION (britská BBC) na společnost Lagardere Active ČR

Dne 17. 12. 2012 podala společnost BBC Radiocom (Praha) s r.o., která má v ČR licenci k provozování stanice B B C, k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) žádost o předchozí souhlas s převodem 100% obchodního podílu z britské veřejnoprávní BBC na obchodní společnost Lagardere Active ČR, a.s.

Mediální skupina Lagardere Active ČR, a.s. provozuje skupinu komerčních rádií -- Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance Radio, její součástí je také mediální zastupitelství dalších komerčních rozhlasových stanic. Značka Lagardere patří holdingu se sídlem v Paříži.

RRTV, která je ústředním orgánem státní správy pro rozhlasové a televizní vysílání a má dohlížet na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti vysílání a na jeho obsahovou nezávislost, nyní bude ve správním řízení rozhodovat, zda takový souhlas udělí či nikoliv.

Vedení Českého rozhlasu vyjadřuje nad žádostí, která by vedla k ovládnutí stávajícího vysílání dvou rozhlasových stanic veřejné služby komerčním subjektem, značné znepokojení a vyslovuje naději, že tento záměr nebude uskutečněn.

Český rozhlas nesouhlasí se změnou vlastníka stanice BBC z britské veřejnoprávní BBC na francouzskou mediální skupinu Lagardere, která v ČR mj. provozuje komerční rozhlasové vysílání. Český rozhlas nesouhlasí ani s případnou změnou platných licenčních podmínek, podle nichž musí stanice BBC vysílat pořady BBC World Service v angličtině (zpravodajství, publicistika, vzdělávání a sport) a pořady dodávané Českým rozhlasem.

Český rozhlas prohlašuje, že je nadále připraven spolupracovat s BBC na vysílání programu dle stávajících licenčních podmínek.

Z výše uvedených důvodů Český rozhlas zaslal Radě pro rozhlasové a televizní vysílání podání, kterým se domáhá, aby RRTV přiznala Českému rozhlasu postavení účastníka řízení a zároveň vyzval RRTV, aby souhlas s převodem obchodního podílu ve společnosti provozovatele ze společnosti BRITISH BROADCASTING CORPORATION na společnost Lagardere Active ČR nevyslovila.

„Bylo by velmi nešťastné a pro pověst ctihodné BBC jistě nikoliv povzbuzující, kdyby unikátní soubor dvanácti kvalitních kmitočtů v pásmu FM byl prostřednictvím prodeje podílu BBC v dceřiné společnosti BBC Praha vyveden z prostoru veřejné služby pro potřeby komerčního vysílání. Jsme přesvědčeni, že zachování dosavadní dlouholeté úspěšné spolupráce britské BBC a ČRo nadále formuje pluralitu a obsahovou nezávislost rozhlasových stanic v ČR“, komentuje vzniklou situaci generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

O svém záměru spolupracovat i nadále s  BBC Radiocom (Praha) na vysílání programu dle stávajících licenčních podmínek informovalo vedení Českého rozhlasu dopisem nejen BBC Radiocom (Praha), ale i vedení BBC v Londýně. O pomoc při řešení vzniklé situace požádalo také Ministerstvo zahraničních věcí ČR, resp. Velvyslanectví ČR ve Spojeném království.

BBC získala unikátní soubor vysílacích kmitočtů na základě osobní žádosti předsedkyně vlády Margaret Thatcherové prezidentu Václavu Havlovi během její oficiální návštěvy v Praze v září 1990. O přidělení kmitočtů rozhodla na základě této vrcholné diplomatické žádosti tehdejší vláda a britská BBC se tak stala jednou z prvních svobodných rozhlasových stanic, která získala v tehdejším Československu oprávnění k vysílání. Tyto kmitočty se později staly součástí nové licence, kterou v roce 1998 RRTV přidělila dceřiné společnosti BBC – BBC Radiocom (Praha).

Na tvorbě programu spolupracuje Český rozhlas s BBC od roku 1996. Český rozhlas vnímá tuto dosavadní dlouhodobou úspěšnou spolupráci s BBC jako vyjádření partnerství dvou nejstarších veřejnoprávních institucí. Program, koncipovaný v souladu s platnými licenčními podmínkami jako střídání bloků BBC World Service v angličtině a Českého rozhlasu v češtině, znamenal významný přínos k rozmanitosti nabídky rozhlasového vysílání v ČR, zejména v oblasti špičkového zpravodajství a publicistiky. Ostatně i vedení BBC v Londýně označilo v dopise ze 4. 6. 2012, adresovaném RRTV, vzájemnou spolupráci za jeden ze svých klíčových projektů v Evropě, který je součástí strategických plánů BBC World Service s plánem dlouholeté spolupráce s Českým rozhlasem trvajícím po celou dobu platnosti současné licence BBC, tedy do roku 2025.

Naplněním deklarace eminentního zájmu o takovou spolupráci pak měla být žádost společnosti BBC Radiocom (Praha) o změnu licenčních podmínek spočívající v rozšíření společného vysílání s Českým rozhlasem ze stávajících šesti na dvanáct hodin. Tuto žádost však v červenci 2012 RRTV zamítla.

Vzhledem k tomu, že společnost BBC Radiocom (Praha) bez udání důvodů vypověděla k 28. 2. 2013 spolupráci s Českým rozhlasem, vyzvalo vedení ČRo společnost BBC Radiocom (Praha), aby sdělila Českému rozhlasu návrhy, jak bude nadále probíhat vzájemná spolupráce a jak společnost BBC Radiocom (Praha) bude nadále naplňovat platné licenční podmínky, které jsou založené na programové spolupráci.

Na základě Českému rozhlasu dostupných informací pak má vedení rozhlasu zároveň pochybnosti o tom, zda převodem 100% podílu ve společnosti BBC Radiocom (Praha) z dosavadního jediného společníka BRITISH BROADCASTING CORPORATION na společnost Lagardere Active ČR nemůže dojít k narušení hospodářské soutěže na území České republiky. Český rozhlas proto v této věci podal podnět k Úřadu pro hospodářskou soutěž.

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2013