Rakouská televize pro Schwarzenberga:

Vznešený kandidát proti agresivnímu buranovi

25. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Před druhým kolem českých prezidentských voleb chtěl středolevicový kandidát Miloš Zeman získat převahu nad svým oponentem Karlem Schwarzenbergem brutální špinavou kampaní, píše rakouská televize. Světa znalý, vznešený český ministr zahraničí je podle mínění mnoha voličů svým rezervovaným až ironickým postojem lepším kandidátem než politický buldozer Zeman.

Během televizní debaty zahájil Zeman frontální útok prostřednictvím věčného tématu českého politického populismu: vyhnání sudetských Němců po porážce nacistického režimu a po Benešových dekretech. "Tyto zákony jsou nenahraditelnou součástí našeho právního systému," vzrušil se Zeman v debatě.

Schwarzenberg odpověděl věcně, že existovali i antifašističtí německy hovořící Češi a že kolektivní vina neexistuje. Tyto případy musejí být považovány za hrubé porušení lidských práv, a proto by dnes mohly být stíhány v Haagu. Tak dostal Zeman svého oponenta tam, kde ho chtěl mít. Schwarzenberg považuje Beneše za "válečného zločince", řekl Zeman rozhořčeně.

Schwarzenbergovi oponenti se okamžitě postavili na Zemanovu stranu. Podle dosavadního prezidenta Václava Klause je prý Schwarzenberg zvyklý, že mu všechno projde, ale tento výrok mu Klaus nemůže odpustit. Česká veřejnost nemá reagovat na "pokusy změnit poválečný pořádek" nečinností. Schwarzenberg odpověděl, že jeho výroky byly zmanipulovány, a označil klausovsko-zemanovskou alianci za "podvod na voličích".

Zeman nastolill téma Benešových dekretů podle pražského politologa Josefa Mlejnka "z chladnokrevné kalkulace". Zemanova podpora výrazně stoupla, avšak jeho útoky mohou být kontraproduktivní. "Jeho kmenovým voličům se to velmi líbilo, ale jen jeho stoupencům," řekl Alexander Mitrofanov, komentátor levicového Práva. V rozhovoru pro CNN ukázal Zeman tvář, kterou se snaží skrýt, ale která je pro něho charakteristická - arogantní, buranská, nezdvořilá a agresivní. Avšak mnoho voličů chce důstojného prezidenta, který dokáže reprezentovat zemi v zahraničí důstojným způsobem, píše rakouská televize.

Schwarzenbergův tým se až do konce choval s vznešenou rezervovaností.

(Zkráceno)

Zdroj v němčině ZDE

0
Vytisknout
16278

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2013