SKANDÁL:

Manažerská kultura způsobila v anglické nemocnici zbytečné úmrtí stovek pacientů

7. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Ve středu byla v Británii zveřejněna třídílná dvatisícestránková šokující zpráva o otřesných poměrech v nemocnici v severoanglickém Mid Staffordshire, kde v důsledku manažerské kultury, která se zajímala o finance a nikoliv o pacienty, zemřely zbytečně v letech 2005-2009 stovky pacientů. Skandál vyšel najevo v důsledku úsilí Julie Baileyové, majitelky kavárny ve Staffordshiru, jíž v nemocnici zabili maminku. Založila organizaci Cure the NHS (Uzdravme zdravotnictví) a donutila vládu o vyšetřování skandálu. To, co se dělo v nemocnici ve Staffordshiru, se však zřejmě děje i v řadě jiných anglických nemocnic.

V čele vyšetřování stál soudce Robert Francis, právník, který se specializuje na případy zanedbání povinností ve zdravotnictví. Identifikoval viníka: manažerskou kulturu ve zdravotnictví, kterou zajímal systém, nikoliv pacienti.

Jeho analýza požaduje, aby bylo zdravotnictví restrukturalizováno a aby v něm byly vytvořeny lepší varovné signály, aby se manažeři museli zodpovídat ze své práce a aby čelili zaměstnanci zdravotnictví trestnímu stíhání, pokud nebudou ochotni otevřeně a poctivě hovořit o svých chybách.

Francis poukázal na to, že v nemocnicích byla tolerována kultura zanedbávající péči o pacienty a vytvářející falešný pozitivní dojem o tom, jak všechno manažersky funguje.

Konzervativní premiér David Cameron se v Dolní sněmovně omluvil příbuzným za předčasná úmrtí jejich blízkých a požaduje rychlou nápravu. Vláda nyní připraví reakci na 290 doporučení soudce Francise, jak se zdravotnictví musí změnit. Především chce Cameron učinit plat zdravotních sester závislý na jejích výkonu a na tom, zda se vůči pacientům chovají s porozuměním a se slitovností.

Nemocnicím bude také zakázáno, aby odcházejícím zaměstnancům vnucovaly závazek mlčenlivosti o poměrech v nemocnici. Nemocnice, o nichž je zjevné, že jsou v nich pacienti v ohrožení života, mají být zlikvidovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
11783

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2013