Americký Nejvyšší soud rozhodl, že lidské geny si nikdo nebude moci patentovat

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Soud označil DNA za produkt přírody a odmítl argument biotechnologických firem, že jednotlivé vyčleněné části DNA mají "výrazně odlišnou strukturu"

Americký Nejvyšší soud ve čtvrtek jednomyslně rozhodl, že přirozené lidské geny si nikdo nebude moci patentovat. Je to rozhodnutí, které podle vědců a aktivistů za občanská práva odstranilo vážnou překážku péči o pacienty a lékařským inovacím.

Soud rozhodl, že lidská DNA je "produktem přírody", je to základní nástroj vědecké a technické práce, a proto ji nelze patentovat. Soud zrušil patenty, které nad dvěma geny, spojovanými s rakovinou prsu a vaječníků, vlastnila americká firma z Utahu Myriad Genetics, Inc.

Soud ale zároveň rozhodl, že syntetický genetický materiál je možno patentovat. V této věci vyšel vstříc biotechnologickému průmyslu, který argumentuje, že patenty jsou nutné proto, aby biotechnologické firmy zpětně vydělaly miliardy dolarů, které vydávají na výzkum.

Rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, že přirozenou lidskou DNA nelze patentovat, je podstatnou změnou v zákonech. Mění to dosavadní, třicet let platnou praxi a bude to mít zřejmě podstatný dopad na biotechnologický a farmaceutický průmysl.

Soudce Clarence Thomas rozhodl, že tvrzení firmy Myriad, že DNA, kterou získala z lidského těla, je patentovatelná, porušuje základní principy udělování patentů. Soud poukázal na to, že přírodní zákony, přirozené jevy a abstraktní myšlenky se nedají patentovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5681

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013