Americký anarchistický kolektiv CrimethInc v Praze

24. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Americký anarchistický kolektiv CrimethInc je bez nadsázky jedním z nejvlivnějších anarchistických projektů současnosti. K anarchistickým myšlenkám přivedl desítky tisíc lidí a jenom jeho první knihy Fighting for Our Lives se do dnešního dne rozdistribuovalo 650 000 kusů. Pokud by měl dostat jednoslovnou "novinářskou" nálepku, bylo by nicméně označení "kontroverzní". Svými výstupy dokázal do ruda rozpálit nejenom své nepřátele, ale i spojence ze svého politického spektra a svými myšlenkami vyvolal nejednu horkou diskusi.

CrimetInc již od počátku svého fungování postavil na hlavu tradiční přístup k politické práci. Nezačal se organizovat za účelem propagace a prosazování určitého ideologického směru; namísto toho se rozhodl realitu odžít a teprve na základě takto bezprostředně získaných zkušeností vyvozovat politické závěry. Ty nicméně vždy směřovaly k jasnému cíli: co nejefektivněji přispět k sociálně-politické změně - revoluci.

Celosvětovou proslulost si CrimethInc získal hned již výše zmíněnou zmíněnou první knihou Fighting for Our Lives. Ta odrážela ranou fázi kolektivu, kdy kladl důraz na osobní osvobození jedince ze spárů kapitalismu. Jeho cílem mělo být vytvoření takového životního stylu, který člověku v maximální míře umožní podporovat antisystémové boje a vést antikapitalistický odpor. A protože hlavní činností moderního člověka, která mu zabere většinu času i energie, je námezdní práce, soustředili se na rozvoj takového životního stylu, který umožňoval se práci vyhnout a soustředit se na subverzivní aktivity.

Kolektiv CrimethInc se tak stal známý podporou dumpster-divingu (nebo-li česky "kontění," tedy způsob získávání jídla jeho vybíráním z kontejnerů za supermarkety, kam se vyhazuje jídlo s prošlou dobou minimální trvanlivosti, poškozenými obalem či estetickou vadou), shop-liftingu (česky "čórka," získávání věcí jejich odcizením v supermarketu; CrimetInc vždy drželi myšlenku "etického čórkaření," tedy kradení striktně pouze v supermarketech -- provozovnách nadnárodních korporací), squatingu (obsazování prázdných, nevyužívaných domů a bytů), stopování, ježdění na černo a dalších způsobů života "na hraně".

V roce 2005 začal CrimethInc vydávat časopis Rolling Thunder, který odrážel další fázi vývoje kolektivu. Ta se projevovala intenzivním zapojováním se do masových antikapitalistických protestů; v první fázi hlavně studentských a postupně, tak, jak členové a členky kolektivu pomalu opouštěli univerzity, i všech ostatních. Toto směřování dospělo k téměř fascinaci militantní taktikou, black blocu, taktiky ničení majetku atd. Časopisu vévodily zejména podrobné reportáže z různých akcí tohoto druhu, podrobné rozbory jejich taktik atd. Nechyběly ale ani kapitoly z historie anarchismu a další materiály.

Nejen své zkušenosti z první linie organizovaného odporu CrimethInc shrnuli v knize Recipes for Disaster, takové "cihle první pomoci" (kniha má přes šest set stran!), ve které jsou k nalezení praktické návody na nejrůznější subverzivní aktivity -- od sprejování šablon po založení a fungování mediálního kolektivu. Zatím poslední knihou kolektivu je Práce s podtitulem Kapitalismus. Ekonomie. Odpor. Přes důraz na osobní osvobození za účelem maximálního škodění systému přes fascinaci studentskými a následně všemi dalšími militantními pouličními protesty se kolektiv touto knihou dostal až ke konfrontaci se světem námezdní práce.

Jeden z dlouholetých a velmi aktivních členů CrimethInc se na pozvání kolektivu Anarchistického festivalu knihy chystá do Prahy, aby zde promluvil na dvou přednáškách. Ve středu 24.7. povede v café v Lese od 20:00 prezentaci diskusi o proměnách obsahu antikapitalistického boje v USA a o tom, jak se anarchisté v USA posunuli od subkulturní rebelie ke strategii obecného odporu a revoluce. V závěru se dostane k hypotézám, co nám chytá budoucnost.

O den později, ve čtvrtek 25.7., pak v infoshopu Salé povede od 19:00 diskuzi nad anarchistickou strategií. Mluvit se bude o demokracii, konsenzu a souhlasu; v USA jde o významné téma v souvislosti s hnutím Occupy, kdy tradiční anarchistické rozhodovací procedury jako právě konsenzus byli použity proti anarchistům.

Další odkazy:

dlouhou dobu neaktualizované stránky české mutace CrimethInc najdete ZDE

recenze na CrimethInc publikace ZDE
info k akcím CrimethInc v Praze ZDE

0
Vytisknout
7152

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2013