Čínští vědci vypěstovali lidský zub z kmenových buněk získaných zpracováním moči

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínští vědci oznámili, že úspěšně vypěstovali lidský zub s využitím kmenových buněk získaných zpracováním materiálu odfiltrovaného z moči.

Výzkumníci tvrdí, že tato technika může být jednoho dne použita k nahrazení zubů ztracených v důsledku stárnutí nebo špatné dentální hygieny. Navíc moč je mnohem méně kontroverzním zdrojem kmenových buněk, než lidská embrya.

Tým institutu biomedicíny a zdraví v Kuang-čou získal buňky obsažené v moči, které normálně touto cestou odcházejí z těla, a podařilo se mu je změnit na buňky kmenové. Poté implantovali struktury ve tvaru zubů do myši, kde následně došlo k vytvoření všech součástí lidského zubu.

Další výzkum podle časopisu Cell Regeneration Journal může vést až k "úplné regeneraci lidského zubu pro klinickou terapii".

Nicméně projekt také sklidil kritiku, a nejen proto, že zaznamenal pouze 30% úspěšnost.

Profesor Chris Mason z University College London sdělil BBC, že moč je pravděpodobně jedním z nejhorších zdrojů kmenových buněk, protože buněk je velmi málo a efektivita jejich přeměny v kmenové buňky je velice nízká. Navíc podle něj existuje mnohem větší riziko kontaminace než u jiných zdrojů kmenových buněk, a vědě také potrvá velmi dlouho, než získá nervové a krevní nosiče schopné integrovat do těla nový zub.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6990

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2013