Je novinářská práce Glenna Greenwalda nyní považována za "teroristické" zaměstnání?

19. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Šikanovat rodinné příslušníky těch osob, které rozhněvaly úřady, je nejobscénnější formou státního terorismu. Ignorování statutárního dohledu - který je v případě Británie stejně zoufale nedostatečný - dává západním vládám mnoho charakteristických rysů nepřátelských států, proti který se prý stavějí. Jak si musí radostně Putin mnout ruce.

Že se nevinní nemusejí ničeho bát? Musejí, pokud ztrapnili Ameriku a náhodou vstoupí na britské území. Jedinou zemí svobodných lidí v této věci je dnes Brazílie.

Nedělní zadržení na letišti v Heathrow Brazilce Davida Mirandy je takovým druhem zacházení, jehož západní politikové s radostí vždy "litují", pokud k němu dochází v Putinově Rusku či v Ahmadžinedžádově Íránu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Jeho "trestným činem" podle britského Zákona proti terorismu z roku 2000 zjevně bylo, že je partnerem novináře Glenna Greenwalda, který napsal pro deník Guardian články o materiálu, který zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden. Musíme předpokládat, že Američané požádali britskou vládu, aby Mirandu zavřela, zatřásla jím a odebrala mu osobní věci.

Mirandův mobilní telefon a počítač byly zkonfiskovány a byl držen v izolaci, bez přístupu k přátelům či k právníkovi, po celých devět hodin, které umožňuje zákon. Je to letištní ekvivalent toho, že se vám někdo násilně vloupá do bytu, vyrabuje vám zásuvky a ukradne vám papíry a dokumentaci. Je to prostá šikana a zastrašování.

Není známo, že by sám Greenwald spáchal nějaký trestný čin, pokud není novinářská práce samotná nyní v očích britských a amerických politiků "teroristickým" zaměstnáním. Co se týče Mirandy, jeho jediným trestným činem zjevně je, že je součásti Greenwaldovy rodiny. Šikanovat rodinné příslušníky těch osob, které rozhněvaly úřady, je nejobscénnější formou státního terorismu.

Minulý měsíc britský ministr zahraničí William Hague lehkomyslně omluvil zjevně ilegální luxování internetového provozu britskými a americkými špiony argumentem, že "nevinní lidé se nemají čeho bát", což je motto policejních států už celá staletí. Hagueovi apologeti vysvětlili, že Hague je docela slušný člověk, ale že vztahy se Spojenými státy jsou prý důležitější než jakékoliv argumenty o občanských svobodách.

Hysterie o "válce proti terorismu" nyní likviduje všechny oblasti demokratické vlády, od arbitrárního výběru obětí leteckých úderů bezpilotními letadly k mučení podezřívaných osob, k zneužívání osobních dat a šikanování rodinných příslušníků novinářů. Ignorování statutárního dohledu - který je v případě Británie stejně zoufale nedostatečný - dává západním vládám mnoho charakteristických rysů nepřátelských států, proti který se prý stavějí. Jak si musí Putin radostně mnout ruce.

Že se nevinní nemusejí ničeho bát? Musejí, pokud ztrapnili Ameriku a náhodou vstoupí na britské území. Jedinou zemí svobodných lidí v této věci je dnes Brazílie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8432

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013