Ukrajinská policie dala demonstrantům ultimátum, premiér je označil za "nacisty"

6. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská policie ve čtvrtek varovala demonstrující příznivce opozice, že budou čelit tvrdému potlačení protestů, pokud neukončí okupaci veřejných úřadů v Kyjevě. Premiér Mykola Azarov je dokonce označil za "nacisty a zločince".

Úřady vydaly zmíněné varování, zatímco v Kyjevě probíhá bezpečnostní konference OBSE s účastí ministrů zahraničí. Ukrajinu ochromují protesty statisíců lidí od okamžiku, kdy prezident Janukovyč překvapivě odmítl podepsat asociační dohodu s EU a místo toho oznámil další integraci s Ruskem.

Německý ministr zahraničí Westerwelle varoval Ukrajinu před násilným potlačením protestů. Rusko odpovědělo obviněním EU z "hysterie". Demonstranti blokují sídlo vlády a okupují kyjevskou radnici.

Premiér Mykola Azarov obhajuje přístup své vlády k politické krizi. V reakci na Westerwelleho symbolickou osobní podporu protestujících v ulicích Kyjeva reagoval ostře: "Nacisté, extrémisté a zločinci se nemohou žádným způsobem stát našimi partnery v 'eurointegraci'", uvádí vládní web vyjádření Azarova směrem k Westerwellemu. Ten vyjádřil znepokojení nad chováním policie, která desítky lidí těžce zmlátila.

Země EU, zvláště Německo a Polsko se zkušeností s ruskou nadvládou, se snaží spojit šestačtyřicetimilionovou Ukrajinu se Západem. To by do země také přivedlo investice.

Moskva si přeje, aby se Kyjev místo toho zapojil do celní unie, kterou sama ovládá. Zároveň má Kreml v rukou účinné páky v podobě závislosti Ukrajiny na dodávkách zemního plynu a silné rusky mluvící populace na východě země.

Soud ve čtvrtek nařídil protestujícím opustit kancelář kyjevského starosty, kde si zřídili operační středisko, a ukončit čtyřdenní blokádu vládních budov. Jde zřejmě zatím o nejsilnější signál ohledně možnosti násilného zásahu v ulicích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8588

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013