EU viní Rusko ze selhání asociačních jednání s Ukrajinou

29. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Lídři Evropské unie dnes obvinili Rusko, že donutilo Ukrajinu upustit od podpisu asociační dohody s EU. V tomto smyslu se otevřeně vyjádřili předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Manuel Barroso ("časy omezené suverenity v Evropě skončily") i francouzský prezident Francois Hollande, který poznamenal, že ruskou pákou byla otázka dodávek zemního plynu.

Rusko považuje šestačtyřicetimilionovou Ukrajinu za strategicky nepostradatelnou pro projekt obnovy vlastního impéria a prezident Vladimir Putin hovoří o "jednom státě". Kreml tvrdě pracoval proti EU. Nabídl Kyjevu půjčky a slevy, uvalil na něj těžké obchodní sankce a hrozil obrovskými účty za zemní plyn.

Minulý týden prezident Janukovyč šokoval Unii náhlým zmrazením dlouho vyjednávané dohody jen několik dní před tím, než mělo dojít k jejímu oficiálnímu podpisu. Místo toho trvá na tom, že bude usilovat o těsnější vztahy s Moskvou. Bude prý teď usilovat o trojstrannou dohodu zahrnující také Rusko. EU ale tento projekt okamžitě odmítla.

Ukrajina si také stěžuje, že jí EU údajně nenabídla dostatečné finanční pobídky, aby mohla být smlouva uzavřena. Francouzský prezident to komentoval slovy: "Nemůžeme... platit Ukrajině, aby přistoupila na asociační dohodu".

V Kyjevě mezitím probíhá desetitisícová demonstrace požadující podpis dohody s EU a propuštění expremiérky Tymošenkové.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10772

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2013