Edward Snowden: "Už jsem zvítězil"

24. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Sedm měsíců poté, co jeho odhalení byla poprvé zveřejněna v západním tisku, se nyní vyjádřil whistleblower Edward Snowden, že poslání, které si předsevzal, "bylo splněno". Ve čtrnáctihodinovém rozhovoru s novinářem Bartonem Gellmanem z listu Washington Post Snowden uvedl:

"Pro mě, z hlediska osobního uspokojení, jsem už uskutečnil poslání, které jsem si předsevzal. Už jsem zvítězil. Jakmile mohli začít pracovat novináři, všechno, co jsem se snažil dokázat, bylo potvrzeno. Protože, nezapomínejte, mým cílem nebylo změnit společnost. Chtěl jsem dát společnosti možnost, aby rozhodla, zda se chce sama změnit. Chtěl jsem, aby lidé získali pravomoc rozhodovat o tom, jak se jim vládne."

Snowden uvedl, že jeho kolegové v americké výzvědné agentuře NSA byli znepokojeni, že NSA špehuje "daleko více Američany v Americe než Rusy v Rusku" a vadilo jim, že se shromažďují data o obyčejných občanech.

Dodal, že se svým vlastním znepokojením seznámil nejméně čtyři své nadřízené a 15 kolegů. NSA sdělila listu Washington Post, že to není pravda.

Snowden také řekl, že navrhl, aby byly pozměněny systémy NSA tak, aby bylo zapotřebí pro zkopírování souborů autorizace od druhé osoby, ale to bylo odmítnuto. Kdyby jeho návrh byl realizován, nemohl by býval zkopírovat všechny soubory, které si z NSA odnesl.

"Nesnažím se NSA zlikvidovat. Snažím se NSA zlepšit. Pracuju pro NSA i teď, oni jsou ti jediní, kteří si to neuvědomují."

Dodal, že nemá žádnou vazbu na ruskou vládu. "Pokud jsem emigroval, emigroval jsem od vlády k veřejnosti," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10016

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013