Úpadek britské střední třídy

16. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Analýza příjmů příslušníků středostavovských profesionálů v Británii za posledních čtyřicet let, provedená pro hospodářský deník Financial Times, přinesla šokující výsledky. Vyplynulo z ní, že ve středních vrstvách rychle roste finanční nerovnost. V několika málo profesích se příjmy astronomicky zvyšují, zatímco většina kvalifikovaných středostavovských profesí se propadá do chudoby. V Americe identifikoval prezident Barack Obama tuto rostoucí propast jako hlavní téma svého druhého funkčního období.

Analýza provedená pro deník Financial Times zjistila, že v Británii rychle rostou platy lékařů a londýnských finančníků. Ostatní středostavovské profese však příjmově zaostávají.

V roce 1975, více než deset let před deregulací londýnské City, vydělával průměrný londýnský finančník 3800 liber ročně. Univerzitní učitel tou dobou vydělával 5000 liber ročně, tedy přibližně o třetinu více a přírodní vědci a inženýři vydělávali asi o 10 procent více než pracovníci ve finančnictví.

V současnosti je průměrný roční plat londýnského pracovníka ve finančnictví včetně prémií 102 000 liber ročně, zatímco univerzitní učitelé vydělávají 48 000 liber ročně, přírodní vědci 42 000 a inženýři 46 000 liber ročně.

Celé profesní skupiny zmizely z kategorie vyšších příjmů. V roce 1975 tvořili učitelé na středních školách dalšího vzdělávání a učitelé v běžných školách téměř 10 procent osob v kategorii 5 procent lidí s nejvyššími příjmy v zemi. Do kategorie lidí s nejvyššími příjmy tehdy patřily i tisíce lidí v průmyslové výrobě, jako třeba tiskaři, vedoucí pracovníci v dolech nebo třeba i horníci. Žádní z nich na vysoké příjmy dnes nedosahují.

V současnosti jsou nejsilněji zastoupeni v kategorii osob s nejvyššími příjmy profesní pracovníci ve finančnictví. V roce 1975 tvořili finančníci 7,4 procent osob s nejvyššími příjmy, dnes je to 17,8 procent.

Vysoce lukrativní pracovní příležitosti, především v oboru finančnictví, jsou také dnes téměř výlučně v Londýně. Před čtyřiceti lety existovali dobře placení lidé v průmyslové výrobě po celé zemi. Ti zmizeli. Pokud chcete vydělávat milion liber ročně, musíte žít v Londýně, konstatoval profesor Brian Bell, jeden z autorů analýzy.

Podrobnosti v angličině ZDE

0
Vytisknout
12791

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2014