Lustrační zákon navždy

15. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Zastánci i odpůrci lustračního zákona dělají chybu v tom, že nejsou ochotni uvažovat v obecnější rovině. Lustrace měly zabránit tomu, aby se na klíčová místa dostali lidé, kteří by mohli posametové společnosti potenciálně škodit.

V prvním přiblížení šlo o výše postavené komunisty, příslušníky a informátory Stb a lidi, kteří absolvovali určité, bývalý režim podporující vzdělávací programy.

Po bezmála dvaceti pěti letech lze působení stávajícího lustračního zákona alespoň částečně analyzovat. Pomiňme drobnosti jako údajné kšeftování s lustračními osvědčeními i to, že mnohé dokumenty byly skartovány. Jediným měřitelným parametrem tedy je současný ekonomický stav společnosti.

Část příspěvku z diskusního fóra pod článkem ekonoma Josefa Slámy lze považovat za hlas lidu.

[Když se cinkalo klíči, nikdo nechtěl] aby bylo 600 000 nezaměstnaných a 30 000 bezdomovců žilo 1 200 000 lidí na hranici chudoby

voda zdražila na 80 násobek ceny roku 89

plyn zdražil na 15x

elektrika zdražila na 15x

se bytů stavěla polovina a byty zdražily 50x

uhlí a dříví zdražilo na 15x

Metro zdražilo na 32x

Podobná čísla lze najít i v jiných médiích, takže můžeme celkem s jistotou tvrdit, že dokazují, že se přechod od socialismu ke kapitalismu tak zcela nepovedl.

To může znamenat, že lustrační zákon byl zbytečný, protože nezabránil socialistickým záškodníkům k proniknutí na místa, kde mohli narušovat a dál ve skrytu narušují naši růžovou budoucnost.

Druhou možností je to, že přestavbu dělali hlupáci.

Má-li lustrační zákon pracovat ve prospěch společnosti, je třeba rozšířit jeho platnost na veřejné činitele s nekomunistickou minulostí, kteří jsou odpovědni za současný stav společnosti. Možná by to znamenalo konec kariéry mnohých politiků a jiných držitelů posametové moci, ale proč je litovat.

Citovaný, údajně pravicový profesor Josef Šíma dokonce kritizuje samotného Klause a tvrdí, že (dnes) tady máme socialismus. Jestliže má pravdu, pak to znamená, že ekonomická přestavba byla škodlivá, protože socialismus zůstal a dřívější bohatství se rozplynulo.

Existuje ještě jedna možnost, totiž že Šíma je stejný ekonomický výtečník jako Klaus. V Česku se patrně může stát profesorem ekonomie každý, kdo umí papouškovat několik pouček. A podle toho to pak vypadá.

"Nový" lustrační zákon by měl zahrnovat i vzdělávací soustavu a zamezit tomu, aby profesoři Šímova ražení indoktrinovali novou generaci ekonomů.

Šíma je údajně renomovaný ekonom, ale výtah z jeho přednášky příznivcům Strany svobodných občanů je snůškou neuvěřitelných blábolů. Co asi mají v hlavě ti podřadnější ekonomové...

Pravda je, že jeho názory v sobě mají špetku Cimrmanovy teorie poznání. Vztahují se na okolní svět, kromě Šímů samých. Jim nehrozí to, že by museli vstoupit na trh práce a přizpůsobovat vlastní cenu, aby na něm uspěli. V některých případech by i ta minimální mzda byla luxusem, který si zchudlá společnost těžko může dovolit.

0
Vytisknout
15698

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2014