Putinovi předali žádost krymských úřadů o vstup do Ruské federace

6. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi doručili dnes žádost o nejvyššího sovětu Krymu o vstup do Ruské federace. Informovala o tom televize Rossia-1 s odvoláním na Putinova tejemníka Dmitrije Peskova.

Nejvyšší sovět autonomní republiky Krym dnes přijal rozhodnutí o vstupu republiky do Ruské federace. O tom informovalo tiskové centrum krymského parlamentu. Zároveň se obrátil na prezidenta RF a Federálnímu shromáždění RF s žádostí o zahájení procedury vstupu Krymu do Ruské federace.

Předloha zákona o vstupu zahraničních regionů do Ruské federace by mohla být ruskou Státní dumou schválena příští týden, informoval agenturu ITAR-TASS předák strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov.

Úplná procedura předpokládá, že iniciátorem jsou vládní orgány části jiného státu, které se obrací na ruského prezidenta. Prezident o žádosti informuje Státní dumu, horní komoru parlamentu - Radu federace, vládu, provádí konzultace s těmito orgány. V případě souhlasu prezident předloží návrh federálního ústavního zákona, který specifikuje status, název a právní náležitosti.

Ale podle strany Spravedlivé Rusko je přijetí části jiného státu do Ruské federace možné i když chybí příslušná mezinárodní smlouva. A to buď pokud na příslušném území proběhne referendum o připojení k Rusku, nebo existuje žádost legitimních orgánů o připojení k Rusku.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2014