Ukrajina, radar USA a Pravda vítězi

6. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 6 minut

(V titulku není překlep)

Ano, bude to o protiraketové obraně USA /radar/ a Ukrajině, i o barevných revolucích a arabském jaru. Nejen.

Ať nám ti v našich sdělovadlech hlásají, co chtějí (J. Fištejn, J. Leschtina, L. Dvořák, Š. Pánek a jeho člověci v tísni,) a zaměstnanci ČT filtrují a papouškují jednostranné informace (A. Dergam, B. Závitkovská, I. Zítková, K. Fagošová a další), které mj. zprostředkovávají zpravodajové (Karas, Pohanka, Sántó, Černohorský atd. včetně těch speciálních J. Štětina, P. Procházková). Sekunduje řada "zcela nezávislých", přesto někým placených, politologů a dalších analytiků v čele s diplomatem/diletantem (nehodící se škrtněte) V. Votápkem. R. Joch a J. Šídlo mají asi dovolenou. A to si nepamatuji jména těch redaktorek a komentátorů nečeských jmen. Snad se tedy neurazí ti, které jsem opomněl jmenovitě. Nechci je v žádném případě zahnat do bezvýznamnosti ani jinak upozaďovat.

Je zajímavé, že v souvislosti s Ukrajinou jsou stále (s možnými výhradami) více věrohodní ti stárnoucí zkušení profesionálové s mnohaletou zkušeností

J. Petránek, ZDE

M. Syruček, ZDE

Tomáš Haas ZDE

Sir Christopher Meyer ZDE

a mnozí další (všechna předchozí jména jsou uvedena jen velmi příkladmo).

Před pár lety vytáhl americký prezident Obama neprotokolárně českého premiéra Fišera v noci z postele, aby mu /přes ostrý nesouhlas bývalého premiéra Topolánka a jeho bývalé vlády bez důvěry- to souhlasili hned první den poprvé a pak s důvěrou souhlasili až zpívali/ sdělil, že v ČR radar protiraketové obrany USA mající být obranou před raketami zlotřilého Íránu instalován v ČR nebude. Všichni jeho propagátoři stále ujišťovali, že přece vůbec nebude namířen v žádné souvislosti proti Ruské federaci. Někteří (mnozí) by tomu snad uvěřili až do roztrhání těla. Těm, kteří nevěřili vůbec, ba jen pochybovali, byla nasazována "psí hlava" a byli označováni za agenty věch možných mocností ležících na východ od pražského Negreliho viaduktu.

Americká administrativa zvl. za prezidentství obou Bushů, Clintona a dnes i B. Obamy si se světem dělala, co chtěla. Po Jugoslávii a Kosovu připomeňme 11. září 2001 a Irák a Afghánistán, rozšiřování a přibližování /nikoliv přátelské/ NATO k Rusku - 12. března 1999: přistoupení České republiky, Maďarska a Polska; šlo o první rozšíření NATO po studené válce, kdy se k Alianci připojili bývalí členové Varšavské smlouvy; 29. března 2004: přistoupení celkem sedmi států - Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Rumunska, Slovenska a Slovinska; jedná se o největší kolo rozšíření; 1. dubna 2009: vstup Albánie a Chorvatska. Probíhalo budování základen USA v postsovětském prostoru -- např. Uzbekistán.

Asi ne zcela náhodou se vyrojily "barevné revoluce," v Gruzii (Revoluce růží v roce 2003), na Ukrajině (Oranžová revoluce v listopadu 2004) a v Kyrgyzstánu (poněkud více násilná Tulipánová revoluce v roce 2005), následované "Arabským jarem" -- 2011-2012: Tunisko, Egypt, Libye, Bahrajn, Sýrie a v menší míře v řadě dalších arabských či proislámských zemí. Vzhledem k tomu, že jak známo na internetu je všechno, nebudu tento text zatěžovat úvahami o možném pozadí uváděných událostí. Z téhož důvodu se nezabývám ani Latinskou Amerikou jako zadním dvorkem USA a úlohou a zájmy Číny s jejím ukrajinským pozemkovým vlastnictvím.

Jen na okraj. Barack Obama v těchto dnech konstatoval: "Vládne silné přesvědčení, že ruská akce je porušením mezinárodního práva. Putin má možná jiné právníky, ale myslím, že to nikoho nesplete." Na Irák, Kosovo atd. tak nějak zapomíná.

Ale zpět k radaru. Punc nezávislého novináře píšícího jen a jen pravdu si pokazil skoro už naturalizovaný Pražan Eric Best, http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cesky-radar-Erik-Best-prinasi-prekvapeni-stran-opraseni-planu-USA-306029, když 4. 3. poukázal na snahu M. Stropnického zrušit vojenský újezd v Brdech, když přitom dva američtí republikánští senátoři a bývalý prezidentský kandidát McCain oživují myšlenku brdského radaru. O jeho účelu a zaměření všichni tři lhali, jako když tiskne. Tato prvotně překvapivá informace (proč právě v tu chvíli) nabyla na významu v kontextu dnešní zprávy o snaze dohodnout americký radar na Ukrajině za poskytnutí určité finanční pomoci ZDE

Arsenij Jaceňuk, coby premiér, snahu o vybudování radaru popřel (co jiného taky může říkat), Co by si taky nezalhal. Někde mezi Ukrajinci však myšlenka nebezpečně zaznívá a ukrajinský velvyslanec v Minsku, který to "propíchl," se do Kyjeva už těžko vrátí. Stalo se. Když si jej šéfové neuhlídali, nezbývá než požádat ty dementy o dementi. O členství v NATO ale současné vedení jistojistě stojí. To je samozřejmě stejně špatná zpráva.

Jestli se ještě někdo diví, že události probíhaly, tak jak probíhaly a dále se odvíjejí, tak jak popisováno, že se Rusko chová, tak jak se chová? Ani jako dítě na pískovišti bych se k jiným dětem poškozující mé bábovičky, nechoval jinak. Protestující demonstranti protestovali, ale Molotovčiki a jiní Majdančiki ve většině plnili jim dané úkoly a státní správa Ukrajiny si situaci nechala přerůst přes hlavu.

Buď jak buď, svět je dál než v roce 1962. Nová "kubánská krize" z toho snad nebude. Existuje trojí zájem -- Ruska, Evropské unie, USA. Bohužel, pod dojmem Olympiády na Ukrajinu zbyla až ta bramborová. Podle jejích kroků v poslední době i ta nezaslouženě.

V globalizovaném světě nemůže dlouho existovat monopolární (unipolární) systém (česky třeba termín podpantoflizace). Pokud ano, platilo by z titulku "PRAVDA VÍTĚZI" a ostatní by mohli brzy v praxi ocenit Oskarem právě dekorovaný film "Dvanáct let v řetězech." Řekněme, že spíš let i více.

Uznejte přece sami, že je lepší když i reproduktory hrají stereo a ne mono.

0
Vytisknout
12828

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014