Angličtí absolventi univerzit budou splácet univerzitní školné až do věku 60 let

10. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Většina anglických univerzitních studentů, kteří nyní studují na anglických univerzitách (anglické vysokoškolské studium je nyní pouze tříleté! s minimálním počtem přednášek a seminářů) budou splácet své studentské půjčky až do věku mezi čtyřiceti až šedesáti lety. Tři čtvrtiny z nich nebudou schopni ani za třicet let dluh splatit. Po třiceti letech se nesplacený dluh automaticky anuluje.

Tyto varovné závěry přináší ve čtvrtek zveřejněná analýza Institute for Fiscal Studies a Suttonova Trustu. Analýza odhaduje, že průměrný student ukončí tříleté univerzitní studium s dluhem vyšším než 44 000 liber (1,452 milionu Kč). Absolvent vysoké školy s průměrným platem bude ve věku 40 let stále ještě dlužit 39 000 liber v dnešních cenách a ve věku 50 let 32 000 liber v dnešních cenách.

"Pro mnoho univerzitně vzdělaných osob, jak jsou učitelé, to bude znamenat, že budou muset platit o 2500 liber ročně více na splátky dluhů v době, kdy jejich děti budou ještě ve škole a rodinné náklady a náklady na hypotéku jsou nejvyšší," kosntatoval Conor Ryan, ředitel výzkumu společnosti Sutton Trust.

Studie poukazuje na skutečnost, že většina univerzitních absolventů dluh za školné nikdy nesplatí. Odhaduje se, že určité množství dluhu bude zrušeno pro 73 procent studentů.

Liam Byrne, stínový ministr pro vysoké školy, poukázal na to, že přestože se ztrojnásobilo univerzitní školné v Anglii na 9000 liber ročně, zvýšily se i náklady státu na vysoké školství "a nyní se dovídáme, že absolventi budou dluhy splácet až skoro do šedesáti let".

Z dat, která zveřejnil státní výbor pro financování univerzit HEFEC vyplývá, že od zavedení vysokého školného drasticky poklesl počet studentů na část úvazku. Po zavedení vysokého školného v Anglii také poklesl počet studentů cizích jazyků na anglických univerzitách o 22 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8964

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014