Z bazaru

24. 4. 2014 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 4 minuty

Kupující: "Dobrý den, já bych prosil tenhle mobil."

Prodavač: "Tady je, dělá to..."

Kupující: "Počkejte ještě. Jak bych vám to jenom... Chtěl jsem se zeptat, není jaksi kradenej?"

Prodavač (pohoršeně): "Není, já jsem poctivej živnostník, pane!"

Kupující: "Promiňte, já to tak nemyslel, tak mi ho dejte."

Taky vás baví ten nový občanský zákoník? Víte, že si máte od 1. 1. 2014 prověřovat, jestli zboží, které kupujete, není kradené? Co vám asi tak řekne prodávající v bazaru, když se ho na to zeptáte? "Jasně že jsem ho ukrad." Nebo: "No, asi bych vám to neměl říkat, ale krade pro mě bratranec, jedeme na půl, nikomu to hlavně neříkejte, byly by potíže." Eventuálně může posloužit variantou: "Máme s bráchou takovou firmu na obstarávání věcí. Co tak lidi chtěj, to seženem."

Když si někdo koupí v bazaru auto, páni policisté - Pomáhat a chránit - náhodou zjistí, že bylo ukradené, auťák vám zabaví, odvezou původnímu majiteli. Peníze vám nikdo nevrátí a ještě můžete být rádi, že vás neobviní z neoprávněného užívání zcizeného předmětu, co já vím, třeba kdybyste se vzpouzel, že jste auto poctivě koupil. Ostatně, je to váš problém, když jste v autobazaru před koupí důkladně nezjišťoval, zda se nejedná o auto kradené. A co když vám někdo ukradne auto, o kterém policie zjistí, že bylo původně ukradené? Jste spoluviníkem nebo poškozeným?

Vlastně mě napadá: Mohl by mi někdo poradit, jak se to zjišťování, jestli není auto kradené, dělá? Třeba někdo z právníků, kteří ten nový zákoník sestavovali? To si máme na nákup nosit lampičku a posvítit prodavači pěkně do očí? Vlastně, lampičky radši ne, co kdyby nás obchodník obvinil, že jsme mu je zcizili? Jestli nebude lepší zaplatit si "tajný", aby mi pana obchodníka řádně proklepli?

Jo a není spoluviník krádeže prodavač, který jen prodává, co mu majitel obchodu přivezl? Nemá se i on optat pana živnostníka, jestli zboží neukradl? Nebo se ptát nemusí? Kdyby neschvaloval podezřelé praktiky svého šéfa, přišel by o místo, což by zase kolidovalo s politikou zaměstnanosti. Pokud by odešel sám, slušný člověk, který odmítá přihlížet špatným věcem, pak by navíc na Úřadu práce nezískal příspěvek v nezaměstnanosti, protože z dílny právníků páně Drábkových vyšel přepůvabný zákon, který neumožňuje získat tento příspěvek v případě, že výpověď dá zaměstnanec. Krásné. Na pana exministra Drábka jistě v dobrém vzpomínají například ti, které někdo na pracovišti šikanoval a byli proto nuceni odejít. Trestán nebyl viník, nýbrž oběť. Jak příznačné pro naši kotlinu.

Pokud jsem správně vyrozuměla, nový občanský zákoník nařizuje prověřování spoluobčanů. Vzhledem k tomu, že jde o záležitost týkající se celé řady lidí, je třeba sledování zorganizovat, tedy vytvořit jakousi veřejnou CBI - Civil Bureau of Investigation. Dá se očekávat, že taková struktura začne nabývat hierarchických rysů. Je na místě využít odborníky nejrůznějších profesí pro vyškolení zúčastněných ve smyslu sledování osob, tj., sportovní příprava nutná ke stíhání podezřelých osob, výuka sebeobrany, znalost psychologie pachatele, psychologie davu apod... Jednou z oblastí, kterými se bude organizace zabývat, je přirozeně domobrana, čímž přichází v ústrety policejním složkám ve smyslu prevence kriminality.

Tak nevím, jestli přece jen nerisknu tu lampičku, jinak mi nějakej kradenej mobil může bejt ukradenej.

0
Vytisknout
15673

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014