Lavrov: USA "musejí zajistit okamžité ukončení" ukrajinské ozbrojené operace

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V prohlášení, které v noci vydalo ruské ministerstvo zahraničí, stojí:

"Nepředvídatelnost vývoje situace na jihovýchodě Ukrajiny, kde byly proti obyvatelstvu vrženy pravidelné vojenské jednotky, síly zvláštního určení a ultranacionalistické militarizované formace, vyžaduje neprodlené akce za účelem přinucení USA patronizované kyjevské vlády ke zdrženlivosti a neužívání síly.

Telefonní kontakty ministra zahraničí Ruské federace S. V. Lavrova a Státního tajemníka USA Johna Kerryho plánované na 23. a 24. dubna se bohužel neuskuteční z důvodů nezávisejících na Moskvě. V předvečer rozhovorů hlav zahraničních agentur obou zemí stanovených na 25. dubna ruská strana znovu důrazně vyzývá Washington, nechť využije veškerého svého vlivu na dočasnou vládu v Kyjevě, aby ji přivedl k rozumu a přiměl zdržet se bezohledných kroků, které vrhají Ukrajinu stále hlouběji do propasti krize.

Počítáme s tím, že USA nakonec podniknou naléhavé kroky v zájmu deeskalace situace v souladu s ustanoveními Ženevského prohlášení z 17. dubna. Washington je povinen přinutit nynější ukrajinské vedení, aby neprodleně přerušilo vojenskou operaci na jihovýchodě, zajistilo stažení jednotek ukrajinských ozbrojených sil a ukrajinských silových struktur do míst trvalé dislokace. Zatím pro splnění tohoto neprodleného úkolu nebylo učiněno nic. Doufáme, že ve Washingtonu chápou celý rozsah své odpovědnosti za to, co se stane."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12683

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014