Irácký duchovní navrhuje zřízení milice "na obranu šíitských a křesťanských svatyní" před džihádisty

12. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vlivný šíitský ducovní Muktada as-Sadr, který v minulosti vedl obávanou Mahdího armádu, vyzval k vytvoření jednotek, jež by bránily náboženské objekty v Iráku před probíhající ofenzívou džihádistů.

V písemném prohlášení Sadr sděluje, že je připraven ve spolupráci s vládou "vytvořit mírové jednotky na ochranu svatých míst" muslimů i křesťanů.

Jehho výzva přichází poté, co premiér Núrí al-Malikí oznámil, že vláda vyzbrojí občany ochotné dobrovolně bojovat s militanty. Včera padlo drué velké město nedaleko Bagdádu, Tikrít, a sunnitští extrémisté z organizace ISIL postupují k hlavnímu městu.

Avšak zapojení Sadra do formování takových jednotek by bylo téměř jistě nepřijatelné pro sunnitskou menšinu, která šíity vedené vládě nedůvěřuje.

Než Sadrova Mahdího armáda v roce 2008 ukončila činnost, hrála významnou roli v sektářském konfliktu mezi šíity a sunnity. Mívala až 60 000 bojovníků.

Krveprolití v Iráku je nyní na nejvyšší úrovni od let 2006-2007, kdy byl sektářský konflikt v zemi příčinou smrti desetitisíců osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5754

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014