Human Rights Watch: Rusko musí uznat, že proruští vzbouřenci na Ukrajině porušovali lidská práva

25. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Některé ruské jednotky byly staženy z Ukrajiny, avšak zločiny povstalců zůstávají nepotrestány, upozorňuje na twitteru Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu, s poukazem na níže uvedený článek Ole Solvanga, dokladující, že hrubého porušování válečného práva se v konfliktu na Ukrajině dopouštěly obě válčící strany. Stroehlein na Twitteru také zdůrazňuje, že "Jestliže vám jde o lidská práva jen tehdy, když je porušují vaši nepřátelé, zjevně vám o lidská práva vůbec nejde". - To je důležitý vzkaz, odhalující hrubé pokrytectví nekritických stoupenců proruských povstalců v České republice. (JČ)

Během tiskové konference v Moskvě kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ukrajinské vládní jednotky za to, že porušují válečné právo, s odkazem na zprávu organizace Human Rights Watch, kterou jsem napsal o tom, jak ukrajinské vládní jednotky protizákonně používají neřízené rakety v obydlených oblastech, konstatoval činitel organizace Human Rights Watch Ole Solvang v listě The Moscow Times.

Vzhledem k tomu, že je Lavrov znepokojen porušováním válečného práva, existují další problémy, o nichž by měl hovořit, a další veřejnost, k níž by měl mluvit.

Nedávno jsem byl přítomen, když místní úřady začinaly exhumovat 14 mrtvol z hromadného hrobu ve Slavjansku. Místní úřady identifikovaly některé mrtvoly jako osoby, které byly zatčeny a usmrceny Moskvou podporovanými povstalci, když město Slavjansk ovládali od poloviny dubna do začátku července. Když povstalci ze Slavjansku uprchli, novináři nalezli v budově tajné policie, kterou vzbouřenci používali jako své ústředí a svou věznici, příkazy k popravám.

Organizace Human Rights Watch podrobně zdokumentovala, že tytéž povstalecké jednotky se chovaly otřesně - zatýkaly, bily a mučily rukojmí a zároveň zcela namátkou vyhrožovaly lidem a bily je, pokud se vyjádřili, že jsou pro Kyjev. Zdokumentovali jsme také, že se podílely na cíleném usmrcení nejméně jednoho prominentního místního politického aktivisty.

Povstalecké jednotky, tak silně podporované Rusy, se dopouštěly i dalšího porušování lidských práv. Human Rights Watch zdokumentovala, že povstalecké jednotky ohrožovaly zdravotnický personál a pacienty a porušovaly válečné právo. Povstalecké jednotky vyhrožovaly zdravotníkům, kradly a ničily zdravotnické zařízení a vybavení nemocnic, okupovaly nemocniční budovy a nemocniční pokoje a zkonfiskovaly sanitky pro dopravu aktivních bojovníků.

Nyní k neřízeným raketám. Používání neřízených raket, včetně tzv. raket Grad, se stalo v ozbrojeném konfliktu na východní Ukrajině vážným problémem a bylo hlavní příčinou civilních raněných a mrtvých, Rakety Grad jsou obzvláště odporné zbraně. Jsou notoricky nepřesné. V rámci svého maximálního doletu 20 kilometrů je nejběžnější raketa Grad přesná pouze v obdélníku 336 krát 160 metrů, což znamená, že není přesná vůbec. Zastáváme názor, že rakety Grad se vůbec neměly používat v obydlených oblastech v důsledku nesmírně vysokého rizika, že budou zabíjeni civilisté.

Dalším problémem s raketami Grad je, že jsou často odpalovány v salvách. Během několika vteřin dokáže raketomet Grad odpálit všech svých 40 raket, které pak padají na postiženou oblast jako kroupy. Je to děsivé. Nedokážu si představit, jaké to je být uprostřed této bouře.

Bohužel, mnoho civilistů na východní Ukrajině si to představit dokáže. V nedávné zprávě organizace Human Rights Waatcyh jsme vyšetřovali čtyři útoky raketami Grad, které zasáhly obydlené oblasti v Doněcku, usmrtily 16 lidí a zranily mnoho dalších. Zkoumali jsme krátery vzniklé po dopadu, zkoumali jsme, kterou stranu budov rakety zasáhly, zda v blízkosti byly nějaké vojenské cíle a kde byly rozmístěny vládní a povstalecké jednotky v době útoku. Naším závěrem bylo, že za tyto čtyři útoky byly zřejmě odpovědné ukrajinské vojenské jednotky, ohledně čehož vyjádřil Lavrov znepokojení.

Avšak ukrajinské vládní jednotky nejsou jedinými, které odpalují rakety Grad do civilních oblastí. Koncem července zasáhly salvy raket Grad dvakrát Olenivku, malé město jižně od Doněcku, které ovládaly ukrajinské vládní jednotky. Podle místních úřadů byly během těchto útoků zraněni čtyři civilisté, bylo zničeno osm domů a poškozeno 12 domů, včetně školy. Za použití téže výzkumné technologie jsme zjistili, že tentokrát zřejmě za tyto útoky nesli odpovědnost povstalci. Střílení raket do civilisty obydlených oblastí je protizákonné i tehdy, když to dělají povstalci.

Lavrov upozornil na zprávu organizace Human Rights Watch, která konstatovala, že ukrajinské vládní jednotky se dopouštěly porušování válečného práva a apeloval na mezinárodní stoupence Kyjeva, aby na Kyjev vyvinuli nátlak, aby se přestal dopouštět těchto zločinů. Avšak Moskva má velkou odpovědnost vůči povstaleckým jednotkám, které podporuje.

Jestliže Lavrov považuje naši zprávu o porušování lidských práv ukrajinskými jednotkami za důvěryhodnou natolik, aby ji citoval na tiskové konferenci, doufáme, že si také prostuduje naše zprávy, které zdokumentovaly porušování lidských práv povstaleckými jednotkami. Očekáváme, že na své příští tiskové konferenci Lavrov odsoudí porušování lidských práv všemi stranami, včetně toho, jehož se dopouštějí povstalecké jednotky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7187

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014