Papež František zkritizoval EU za její neoliberalismus a kvůli jejímu přístupu k imigrantům

25. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

"Nemůžeme dovolit, aby se Středozemní moře stalo obřím hřbitovem," řekl papež v Evropském parlamentu

Evropská unie zestárla a je unavená. Vyměnila myšlenky a ideály za byrokracii, řekl papež František při svém prvním projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku. František kritizoval Evropu za to, jak zachází z imigranty, s množstvím mladých nezaměstnaných a se starými lidmi. Odsoudil, že ztratila schopnost vidět jasně.

Kompletní text projevu papeže Františka ve Štrasburku je v češtině ZDE

V projevu, v němž František, 77, zdůraznil, že nejdůležitější ze všeho je lidská důstojnost, si stěžoval, že EU ztratila směr. Zestárla a je unavená a stala se obětí uniformního ekonomického modelu, který ochromuje demokracii, zatímco nejdůležitější princip, princip lidských práv, si lidé začínají plést s individualistickým narcismem. Začínají lidská práva individualistickým narcismem nahrazovat.

Ostatní svět pohlíží na Evropu "s odtažitostí, nedůvěrou a s podezříváním", řekl František.

"Nemůžeme dovolit, aby se Středozemní moře stalo obřím hřbitovem," řekl papež František v souvislosti s tisíci přistěhovalců, kteří se tam každoročně utopí, když se snaží dostat se do Evropy ze severní Afriky a z Blízkého Východu.

EU musí podle papeže řešit problém imigrantů novými zákony, které budou ochraňovat jak občany EU, tak práva přistěhovalců. Namísto toho Evropa pouze praktikuje "politiku sebezájmu", která jenom živí konflikty, z nichž imigranti utíkají.

"Jednota neznamená uniformitu," řekl František a odsoudil to, co nazval "uniformní systém hospodářské moci ve službách neviditelných impérií".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8328

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2014