Po jednání kartelu OPEC trhy s ropou zachvátila panika

28. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Ceny ropy se ve čtvrtek prudce propadly, když jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) skončilo ve Vídni rozhodnutím nesnižovat těžbu.

Když byl výsledek jednání oznámen, cena ropy Brent se propadla na nejnižší úroveň od srpna 2010 a nakonec se stabilizovala na hodnotě 72,58 dolaru. Americká WTI spadla až na 69,05 dolaru za barel, ačkoliv se kvůli oslavě Díkůvzdání odpoledne obchody zpomalily.

Produkce OPECu zůstane na úrovni 30 milionů barelů denně, jak bylo poprvé domluveno v prosinci 2011.

Ceny ropy se od června snížily o 30% v důsledku nízkého růstu globální poptávky a rostoucí produkce v USA. Pokles ceny některým členům kartelu dělá starosti, protože většina z nich potřebuje cenu kolem 80 dolarů za barel, aby dokázala ufinancovat státní výdaje, a mnozí potřebují cenu vyšší, než 100 dolarů. V obtížné pozici jsou nyní zejména Irák, Saúdská Arábie, Venezuela, Nigérie, Alžírsko, Írán a Libye. Některé z jmenovaných zemí si mohou dovolit výpadky v příjmech díky vysokým rezervám, avšak jiné nikoliv.

Sekretariát OPEC přitom prognózuje, že produkce mimo země OPEC příští rok poroste rychleji než globální poptávka. Tím se tlak na cenu ještě zvýší.

Není vyloučeno, že zanedlouho ve Vídni proběhne další, neplánované zasedání OPEC, na kterém se budou řešit potíže nejohroženějších členů.

Analytici tvrdí, že strategií OPEC je udržet podíl na trhu tváří v tvář rostoucí produkci z ropných břidlic v USA. Jak cena klesá, produkce z tohoto zdroje se přestává vyplácet.

Pokud ceny zůstanou nízké po delší dobu, může to dlouhodobě zastavit nárůst produkce v USA. Takže to z hlediska OPECu může dávat smysl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12958

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2014