Dohoda o příměří na dobré slovo

12. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Po dnešním podpisu další dohody o příměří na Ukrajině zbývá vyjasnit řadu klíčových otázek. Trvá spor o kontrolu Debalcevského výběžku, který se (pro)ruské jednotky pokusily obklíčit, ale v posledních dvou dnech bylo obklíčení prolomeno. "Separatisté" trvají na stažení ukrajinských jednotek z této oblasti. Minimálně do neděle, kdy má vstoupit v platnost příměří, zde budou boje dál eskalovat - pokud se Kyjev sám nestáhne, což lze sotva očekávat.

V takovém případě se "separatisté" pokusí znova uzavřít obklíčení. Na to, aby celý výběžek zredukovali do konce týdne, je příliš velký a dobře opevněný. Jestliže se jim nepodaří dosáhnout svých cílů v podobě obklíčení do neděle, je otázka, zda se poslední příměří alespoň teoreticky může vyhnout osudu předchozích. Tedy, že vůbec nezačne fungovat.

Ukrajinská strana nezíská kontrolu nad státní hranicí a přes ni tedy může dál proudit ruská vojenská technika, munice i vojáci. Nikdo hranici neuhlídá, ani směšně malá mise OBSE (Rusové její rozšíření systematicky blokují), která by na takový úkol nestačila ani v případě, že by s ní "separatisté" důsledně spolupracovali, což zdaleka vždy není pravda. Nikdo nezabrání případným dalším ruským dodávkám zbraní na Donbas přes zelenou hranici určeným pro "lidové milice".

Otázka zní, co se stane v případě, pokud nová dohoda bude sdílet osud všech předchozích. Existují způsoby, jak ji vynucovat?

Možností není mnoho. Proruská vláda v Řecku, která právě vytváří vojenskou alianci s Kyprem a Egyptem přičleňujícím se k Putinově Eurasijské ekonomické unii, zablokuje všechny pokusy o posílení ekonomických sankcí EU v případě, že Rusko podporu protivládních jednotek neukončí a zbraně nestáhne.

Jedinou možností, jak sankcionovat opětovné nedodržení dohody, by pak zůstaly západní dodávky zbraní na Ukrajinu.

0
Vytisknout
10832

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015