Evropská ústřední banka poskytla Řecku před rozhovory v eurozóně dočasný záchranný pás

12. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropská ústřední banka prodloužila nouzové financování řeckého finančního sektoru. Vedlo to k posílení eura i k určitému posílení vyjednávací pozice řeckého premiéra Alexise Tsiprase před jednáním s vysokými činiteli EU na vrcholné schůzce v Bruselu.

Tsipras se tam měl sejít s německou kancléřkou. Řecku se zatím nepodařilo přesvědčit evropské politiky, že potřebuje volnější financování své půjčky, aby mohlo odstranit chudobu a aby mohlo podpořit růst. Ministři financí eurozóny odmítli plány Řecka na liberálnější podmínky splátek.

Nicméně Evropská centrální banka potvrdila, že dočasně prodlouží nouzovou finanční pomoc řeckým bankám.

Angela Merkelová, ostouzená řeckou levicí jako "evropská královna škrtů" konstatovala, že Německo je připraveno na kompromis a ministři financí mají několik dalších dní na to, aby uvažovali o řeckých návrzích.

"Evropa vždycky usiluje o kompromis, a to je úspěchem Evropy," řekla po příletu do Bruselu. "Německo je na to připraveno. Ale je nutno také zdůraznit, že důvěryhodnost Evropy závisí přirozeně na to, že budeme respektovat předpisy a navzájem se vůči sobě budeme chovat spolehlivě."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6155

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2015