Bosenská policie zatkla podezřelé na cestě do Sýrie

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Bezpečnostní složky v Bosně a Hecegovině zatkly 18. února sedm osob podezřelých z napojení na teroristickou organizaci "islámský stát" v Sýrii a Iráku.

Vyšetřovatel prohlásil, že muži jsou členy radikálních náboženských hnutí a někteří byli na cestě do Sýrie s úmyslem připojit se k ozbrojeným extrémistům.

Devatenáctiletý muž a muž před třicítkou byli zadrženi na sarajevském letišti, odkud měli v plánu odcestovat do Istanbulu.

Příslušníci služby SIPA zajistili další podezřelé v Sarajevu, Maglaji, Buzimu, Velikej Kladuši a Zenici. Akce je součástí operace Damašek spuštěné v září s cílem potlačit rekrutaci a financování teroristů.

Obvinění vznesená proti sedmi zadrženým zahrnují participaci v zahraničních vojenských útvarech, informovala mluvčí SIPA Kristina Joźić.

Ramiz Ibrahimović a jeho syn Alaudin byli mezi těmi, kdo údajně směřovali do Sýrie. Ibrahimović byl zatčen vloni a obviněn, že bojoval za ISIL v Sýrii. Později byl propuštěn. Jeho zatčení místní komunitu v Maglaji, kde žije, ohromilo, protože Alaudin Ibrahimović je hendikepován. Před patnácti lety ve věku osmi let přišel o ruce a oko při výbuchu bomby.

Bývalý starosta Maglaje Dźevad Galijasević upozorňuje, že internet je "plný stránek s radikální islamistickou propagandou... Stát musí tyto internetové stránky zakázat, protože jsou v naší řeči, srozumitelné komukoliv," vysvětluje Galijasević.

SIPA 19. února oznámila, že potlačování terorismu se stane její prioritou. Vznikne speciální tým pracující exkluzívně na boji s terorismem sestavený z profesionálů se speciálním výcvikem.

Jaké kroky by měl stát podniknout, aby předešel radikalizaci občanů?, ptá se čtenářů list SETimes.com a vyzývá je, aby své nápady sdíleli v diskusi pod zprávou.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6308

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2015