Britští diplomaté si nevšimli, že Rusko anektuje Krym, protože neumějí rusky

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská vláda neměla informace o tom, že Rusko anektuje velké části Ukrajiny, protože britští diplomaté neumějí rusky. Vyplývá to ze zdrcující zprávy britské Dolní sněmovny.

Jazykové schopnosti na britském ministerstvu zahraničních věcí jsou nyní tak ubohé, že diplomaté nebyli schopni informovat britskou vládu, že probíhá ruská anexe Krymu.

"Britská diplomacie vůči Rusku i jiným zemím utrpěla v důsledku ztráty jazykových znalostí, především na britském ministerstvu zahraničí," konstatoval Sir Tony Brenton, bývalý britský velvyslanec v Moskvě při svém vystoupení v podvýboru pro zahraniční vztahy v Horní sněmovně.

"V britské vládě bylo vzneseno docela hodně stížností po anexi Krymu, že britské ministerstvo zahraničí včas neposkyutlo takové informace, jichž bylo zapotřebí. Myslím si, že je to politováníhodné a že je to změna ve srovnání s dobou, kdy jsem tam pracoval."

Tyto skutečnosti vyšly najevo ve zprávě britského parlamentního výboru pro zahraniční věci, který zkoumal činnost ministerstva zahraničí.

Výbor poslanců zjistil, že jen 27 procent pracovních míst na britském ministerstvu zahraničí, které mají být obsazeny osobami hovořícími rusky, je obsazeno zaměstnanci schopnými mluvit rusky na požadované úrovni.

Ve všech jazycích byl průměr jazykově systemizovaných míst obsazen osobami hovořícími cizími jazyky pouze v 38 procentech, což parlamentní výbor charakterizoval jako "alarmující".

Všestranická skupina poslanců zjistila, že škrty v rozpočtu ministerstva zahraničí znamenaly, že ministerstvo není schopné udržet si požadovanou míru odborných znalostí.

Další vládní škrty zjevně povedou k podstatnému poklesu vlivu Británie ve světě a k omezení britských zahraničněpolitických ambicí, konstatovali poslanci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7871

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2015