Ztrácí Západ vojenskou převahu?

15. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Promluvte si s těmi, kdo jsou zodpovědní za obranu Západu a nedávno odstoupili, a objevíte velmi znepokojenou skupinu lidí, konstatuje Mark Urban pro BBC.

Lyricky vyjadřují obavy ohledně úpadku vlastních jednotek, vysvětlují růst sil vyzyvatelů a znepokojují se kvůli dlouhodobým důsledkům pro stabilitu v mnoha částech světa.

"To co jsme sledovali v posledních dvou dekádách je forma fyzického a morálního odzbrojení," vysvětluje generál Richar Shireff, bývalé číslo dvě ve vojenské struktuře NATO. A bývalý zástupce velitele U.S. Air Force generálporučík David Deptula, když vysvětluje, proč USA v poslední dekádě nakoupily mnohem méně bojových letounů, vyjádřil názor: "Máme geriatrické letectvo".

Ale jak k tomu mohlo dojít, když NATO a USA utrácejí takové ohromné sumy na ozbrojené síly?

Michele Flournoy, bývalé číslo tři v Pentagonu (a kandidátka Hillary Clintonové na ministryni obrany - KD) sdělila, že více než polovinu výdajů tvoří mzdy - zatímco mocnosti na vzestupu jako Rusko, Čína a Indie na tento účel vydávají mnohem méně. (Například průměrný příjem ruského důstojníka dlouho zaostával za průměrným platem v civilním sektoru a přeskočil ho teprve v lednu 2011. Srovnej ZDE - KD).

Ozbrojené síly také samy přispěly k problémům tím, že pomáhaly kontraktorům vyvíjet stále dražší zbraně, které si pak mohou dovolit jen v mnohem menších počtech než ty modely, které by měly nahradit.

"Je to triumf černé magie prodat letadlo, které nefunguje," říká Pierre Sprey, hlavní konstruktér letounu F-16, když vysvětluje katastrofální důsledky nákupu letounů kategorie stealth v cenách stovek milionů dolarů za kus. "V zásadě jsme zruinovali americké vzdušné síly."

V důsledku akviziční politiky má nyní Pentagon stíhačky s průměrným stářím 24 let a bombardéry staré 38 let. Vloni nakoupil nejméně nových letadel od roku 1915 a poprvé byl předběhnut ruskými nákupy.

USA si uchovávají velmi rozsáhlé ozbrojené síly a teprve v příštím desetiletí se plně projeví následky rostoucího zastarávání velké části vybavení - nejpravděpodobněji klesajícími počty mnoha klíčových zbraňových systémů.

Republikánští senátoři se budou snažit zvrátit plány prezidenta Obamy na výrazné škrty ve výdajích, ale zatím celkový trend nezměnili.

Pro USA stále více soustředěné na Čínu a vystavené tlakům na další škrty je nemyslitelné, aby dál nesly 70 - 75 % výdajů NATO, říká Douglas Lute, americký velvyslanec při alianci.

Takže i když Pentagon poslal do Evropy v reakci na ukrajinskou krizi malý počet vojáků a letounů, zůstává otázkou, jak nejlépe reagovat na rostoucí asertivitu Kremlu. Z velké části to zůstane na samotných Evropanech.

Rusko a Čína nyní očekávají větší volnost na své periferii bez amerického zasahování. Kritici prezidenta Obamy tvrdí, že nedostatek vedení a kapacit již dodaly odvahu teroristům a dobrodruhům, kteří přispívají k rostoucímu chaosu na Blízkém východě.

A prezidentovi lidé zase viní republikánského předchůdce, který region destabilizoval invazí do Iráku.

Tato stranické argumenty zastírají širší trend. Ekonomická a vojenská síla západních států klesá, zatímco roste moc nastupujících mocností a dokonce některých nestátních uskupení. To je dlouhodobý trend trvající desítky let a aktuální události jsou v něm pouze epizodou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12637

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015