O legitimizaci nepřijatelného

29. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Bulvární server Parlamentní listy se specializuje na vydávání nejrůznějších nesmyslů, například zcela nepodložených a nezdokladovaných tvrzení vojáka v penzi Skácela, který tvrdil, že požadavek, že Česká republika má přijmout 1300 uprchlíků (Německo jich přijalo 100 000) "je invaze, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Nedojímá mě, že se utopili". A četné mnohé další, Parlamentní listy matou veřejnost blbostmi, které zveřejňují v obrovské míře, každý den.

Paranoidní nesmysly se jistě dobře čtou, zvlášť když jsou emocionálně formulovány. Co to ale dělá s atmosférou v zemi? Bude editor Polanský skutečně chtít žít v zemi, v níž systematicky na svém serveru legitimizuje nesmysly, pitomosti a bláboly? Je sice jistě velmi příjemné šířením nesmyslů vydělávat, avšak pan Polanský posunuje Českou republiku velmi blízko Rusku, kde média také šíří naprosté pitomosti. Legitimizace a normalizace nesmyslů je velmi vážná věc.

Uvědomují si to ve Velké Británii, kde podepsalo více než 120 poslanců z Dolní sněmovny dopis, požadující, aby veřejnoprávní rozhlas a televize BBC nepoužívaly výrazu "Islámský stát" pro patologicky vražedné uskupení, které vzniklo na Blízkém východě. Jak poslanci Dolní sněmovny zdůrazňují, toto uskupení není ani islámské, ani to není stát. Normalizace a legitimizace nesmyslů je nebezpečná. Destabilizuje zemi.

V pondělí se premiér David Cameron v rozhovoru s moderátorem rozhlasu BBC Radio 4 Johnem Humphrysem v této věci střetl. "Kéž by BBC přestala jim říkat Islámský stát, protože to není Islámský stát," řekl britský premiér. "Je to děsivý, barbarský režim. Je to perverze islámu a mnoho muslimů, kteří poslouchají tento pořad, budou mít pocit, jako když dostali elektrický šok, pokaždé, když slyší výraz Islámský stát."

Dopis 120 poslanců, který inicioval Rehman Chishti, konzervativní poslanec za Gillingham a Rainham, podepsali mj. i konzervativní primátor Londýna Boris Johnson a labouristický předseda poslaneckého výboru pro otázky vnitra Keith Vaz. Dopis požaduje, aby BBC pro "Islámský stát" používala jméno "Daesh". Je to akronym arabského výrazu al-Dawla al-Islamiya fil Iraq wa’al Sham, což znamená Islámský stát Iráku a Sýrie, ale je to velmi blízké výrazu "Dahes", což znamená "ten, kdo vyvolává konflikty".

Posléze při pondělní debatě v Dolní sněmovně požadoval Cameron, aby se používal výraz ISIL, anebo "takzvaný": "Myslím, že je nepřesvědčíme, aby používali výrazu Daesh, tak používat výraz ISIL je asi lepší než Islámský stát, protože není podle mého názoru ani islámský, ani to není stát."

Na rozdíl od České republiky a takzvaných "Parlamentních listů" si Britové dávají pozor na užívání slov, protože vědí, že může vést ke krveprolévání.

0
Vytisknout
11720

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2015