Drtivé vítězství Syrizy v referendu vytvořilo obrovský problém pro EU

6. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Drtivé volební vítězství v řeckém referendu pro stranu Syriza zahájilo obrovské politické zemětřesení, které by mohlo zlikvidovat evropský projekt. Verdikt postavil vedení Evropské unie před vážnou krizi důvěry. Řecko nyní čelí potenciálnímu finančnímu kolapsu a odchodu z eurozóny, píší analytikové listu Guardian.

Německý vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel se vyjádřil, že Tsipras za sebou spálil mosty k eurozóně. Avšak řecký premiér je naopak přesvědčen, že posílil svou vyjednávací pozici. Tsipras před referendem argumentoval, že hlasování "Ne" zajistí Řeckou lepší dohodu, udrží Řecko v eurozóně a získá odpisy dluhů od věřitelů. Političtí šéfové v Německu, ve Francii a jinde tvrdili opak, že hlasování "Ne" znamená, že Řecko hlasuje pro odchod z eurozóny. Není jasné, který názor zvítězí.

Výsledek řeckého referenda je obrovskou ranou šéfům Evropské unie, zejména pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která trvala na přísných finančních škrtech navzdory hospodářské krizi, vysoké nezaměstnanosti a ožebračení většiny řecké společnosti.

"Selhání eura znamená selhání deseti let kacléřské funkce Merkelové," napsal německý týdeník Der Spiegel a zobrazil ji na titulní stránce před troskami Řecka jako "dámu z trosek", tedy jednu z žen, které v Německu v roce 1945 odvážely ruiny zničených domů po bombardování.

Tsipras a jeho ohnivý ministr financí Varoufakis si zajistili obrovské volební vítězství, které bude rezonovat v Evropě po mnoho let do budoucnosti.

V neděli večer se už začaly ozývat v Německu hlasy, že vítězství "Ne" je v Řecku tak drtivé, že Řecko bude muset odejít z eurozóny. Řecké banky nejsou schopny otevřít, pokud nedostanou obrovskou finanční injekci z Evropské ústřední banky. Ta však v nynější situaci nemusí být poskytnuta, což by zřejmě znamenalo finační kolaps Řecka. Očekává se, že to v pondělí povede k bouři na finančních trzích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10964

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2015