Řecký ostrov Lesbos: Místní lidé a turisté pomáhají uprchlíkům

9. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Obyvatelé a dokonce i turisté na řeckém ostrově Lesbos se vystavují hrozbám a možnému trestnímu stíhání tím, že pomáhají nově přijíždějícím uprchlíkům

Thanassis Andreotis, starosta ve vesnici na severním pobřeží ostrova Lesbos, každé ráno odváží z pláže pozůstatky gumových člunů, na nichž přijíždějí uprchlíci přes moře z Turecka, vzdáleného 10 km. Andreotis uprchlíky z příchodu na Lesbos neobviňuje. "Je pronásledují jejich vlády a oni utíkají před hroznými věcmi," zdůrazňuje. Dodává, že velká většina místních lidí s ním v tomto souhlasí. Když se Andreotis nedávno vydal do centra vesnice s megafonem a žádal o dary pro uprchlíky, "do 10 minut se naplnily věcmi pro uprchlíky čtyři auta".

Uprchlíkům podle listu Guardian pomáhá i tam usedlý Angličan Eric Kempson a jeho manželka. Každé ráno na pláži rozdávají přijíždějícím uprchlíkům vodu, suché šatstvo a potraviny. "Obyčejně připlouvají dva černé čluny, většinou s Afghánci a s Pákistánci, většinou muži," říká Kempson. "Asi o hodinu později připlouvají tři šedé čluny plné Syřanů, a na ty se obyčejně zaměřujeme, protože jsou plné žen a dětí."

Jsou to děsivé zážitky, svědčí Kempson. "Když vidíte čtrnáct dní stará nemluvňata, lidi z pořezanýma nohama, lidi, kteří nejedli celou řadu dní - nemůžete dělat nic. Dvacet let jsem nebrečel, jsem zatvrzelý bastard. Ale za poslední čtyři měsíce brečím pořád."

Řecká vláda nemá schopnosti se o imigranty postarat, tak na jihu ostrova Lesbos vzali místní lidi věci do vlastních rukou a proměnili starý skautský tábor v provizorní přijímací středisko pro uprchlíky, říkají mu Vesnice Vespolek.

Vozit přijíždějící imigranti z pláží do vnitrozemí je možná právně problematické. Podle řeckého zákona by aktivisté mohli být obvinění z pašování lidí. "Ale, na druhé straně," říká vzdorný Efi Latsoudis, "nemůžeme se dívat v nečinnosti na stovky lidí s dětmi, jak chodí ulicemi a leží na ulicích a nechat je umírat ve slunci. To je nemožné. Je to také trestný čin, nechat někoho zemřít na ulici."

Ve vesnici Molyvos proměnila svůj pozemek za svým známým pobřežním restaurantem v provizorní tábor pro imigranty Australanka Melinda McRostie. Australanka pro imigranty také se svými spolupracovníky vaří. Používá většinou potraviny, které darovali turisté a místní lidé. Na její pozemek se vejde 180 osob, v současnosti je tam 51 Afghánců a jeden Pákistánec, kteří dospávají spánkový deficit, který utrpěli při přeplavbě.

Ultrapravicoví aktivisté se však snaží proti imigrantům šířit nepodložené šokující zvěsti, jako že někdo se vydělal v kostele a poškodil ikony, což se ukázalo, že není pravda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9176

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2015