Britská levice po likvidaci Řecka "musí nyní bojovat za odchod z EU"

15. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Poté, co Evropská unie zruinovala Řecko, musí britská levice převzít kauzu euroskeptismu, argumentuje Owen Jones.

Poté, co Evropská unie zlikvidovala suverenitu Řecka a vnutila jí ještě víc politické strategie, která nedosáhla ničeho než zruinování země, se britská levice rychle staví proti Evropské unii. "Všechno dobré na EU je na ústupu, všechno špatné bylo puštěno z řetězu," píše George Monbiot. "Celý život jsem byla pro EU," zdůrazňuje Caitlin Moran, "ale když vidím, jak Německo zachází s Řeckem, zvedá se mi z toho žaludek." Nick Cohen napsal, že EU je nyní zobrazována, "do určité míry pravdivě, jako krutá, fanatická a stupidní instituce". Vysocí činitelé v Labouristické straně a mezi skotskými nacionalisty nyní také přecházejí k euroskeptismu.

Levice se dosud domnívala, že provést sociální reformu v Británii nebude možné bez pomoci EU a její pokrokové vize internacionalismu a jednoty, která vznikla po druhé světové válce. Tento dobrý pocit však nyní zmizel poté, co Evropská unie donutila jednu ze svých členských zemí zažít ekonomický rozklad, jakého jsme nebyli svědky od Velké hospodářské krize v USA. Byly to německé a francouzské banky, které neodpovědně půjčovaly Řecku, a posléze měly prospěch ze záchranných balíčků pro Řecko, nikoliv řecká ekonomika. Likvidace řecké státní suverenity bylo dosaženo hospodářským zaškrcením země a s Alexisem Tsiprasem bylo zacházeno, jako kdyby byl podroben "rozsáhlému mentálnímu waterboardingu". Náměstek slovenského premiéra Peter Kažimír sice vymazal svůj příspěvek na Twitteru, kde charakterizoval toto moderní Versailles jako "důsledek jejích Řeckého jara", ale měl pravdu: šlo o potlačení rebelie.

Je to odporné. Jak se vyjádřil bývalý poradce Evropské komise Philippe Legrain, "Ukazuje se že Německo je katastrofální hegemon," který dokonce odmítl i námitky Francie.

Euro samozřejmě vyhovuje Německu, protože slabé euro je dobré pro německý export a brání chudším zemím v EU, aby dosáhly konkurenceschopnosti. Avšak podívejme se, jak EU funguje. Vyhnalo zvolené vlády - ať už byly jakkoliv odporné, třeba Berlusconiho - z funkce. Irsko a Portugalsko byly také vydírány. Smlouva z roku 2011 v podstatě v eurozóně zakázala keynesianismus.

Avšak naše demokracie je ohrožena i mimo eurozónu. Transatlantická dohoda TTIP, o níž typicky EU jedná v tajnosti s korporátními zájmy, ohrozí ekologické a jiné normy. Poskytne velkým korporacím možnost žalovat zvolené vlády, pokud budou provádět politiku, která omezí jejich profit, bez ohledu na jejich demokratický mandát. Dohoda TTIP umožní privatizaci britského státního zdravotnictví a znemožní jeho zestátnění. EU zahájila liberalizaci přirozených monopolů poštovních služeb. Chcete znárodnit železnici? Budete muset překonat směrnici EU o železnicích č. 91/440/EEC a také potenciálně navrhovaný čtvrtý železniční balíček.

Další smlouvy a směrnice si vynucují volnotržní opatření založená na privatizaci a marketizaci veřejných služeb.

Levice se obává, že pokud se postaví proti Evropské unii, spojí se s xenofoby a nacionalisty, útočící na přistěhovalce. Nepřátelství vůči Evropské unii se považuje za typický rys tvrdé pravice. A proto, píše Owen Jones, musí levice vést svou vlastní kampaň proti Evropské unii a přesvědčit vlastními argumenty.

Taková kampaň se musí soustředit na vybudování nové Británie, Británie zaměstnaneckých práv, autenticky slušných platů, veřejného vlastnictví podniků, průmyslového aktivismu a daňové spravedlnosti.

Odchod Británie z EU může být považován za zradu solidarity s levicí v Evropské unii. Zkušenost Syrizy však ukazuje, jak ztracená je kauza levice v EU. Odchod Británie z EU by však evropské levici pomohl. Německo nemá zájem změnit svou politiku: má ze současných poměrů obrovský prospěch. Pokud vyjde najevo, že chování Německa vede k rozpadu Evropské unie, posílí to argumentaci těch, kdo protestují proti nynějšímu stavu věcí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6952

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015